Senátor Valenta: Senátoři donutili stát změnit pravidla kontrolního hlášení DPH. Nadále však trvají na jeho zrušení

12.10.2017 9:54

Tlak pravicových senátorů se vyplatil. Po sérii ústavních stížností totiž donutili vládní poslance, aby alespoň upravili pravidla kontrolního hlášení DPH a ukončili situaci, během které především Ministerstvo financí doslova pohrdalo Ústavním soudem. Dosavadní praxe, kdy si úředníci sami rozhodovali o množství a druhu informací, které budou podnikatelé povinni oznamovat berním úředníkům, tak skoční.

Senátor Valenta: Senátoři donutili stát změnit pravidla kontrolního hlášení DPH. Nadále však trvají na jeho zrušení
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

„Byla to právě skupina pravicových senátorů, kdo inicioval stížnost k Ústavnímu soudu. Jejím výsledkem je legislativní úprava, kterou na říjnové schůzi schválil také Senát. Ústavní soud tuto stížnost, která požadovala prověření ústavnosti systému kontrolního hlášení v celé řadě aspektů, posoudil loni v prosinci a konstatoval, že podnikatelé mají mít určitou právní jistotu v tom, jaké údaje mají státu v souvislosti s kontrolním hlášením hlásit. Tedy že soupis těchto údajů má být uveden v zákoně a nemá být pouze stanoven z úrovně Ministerstva financí,“ uvedl senátor Ivo Valenta, který byl iniciátorem ústavních stížností proti kontrolnímu hlášení DPH.

„Jsem velmi rád, že po mých opakovaných apelech směrem k Ministerstvu financí se vládní politici konečně probrali a připravili novelu, kterou jsme stihli schválit ještě letos, jak požadoval Ústavní soud - byť je schvalována z pro mne nepochopitelných důvodů doslova za pět minut dvanáct a Sněmovna ji přijala až na své poslední řádné schůzi. To je systém práce, kterému opravdu nerozumím,“ dodal senátor Ivo Valenta, který zdůraznil, že i přes určité kvalitativní vylepšení kontrolního hlášení považuje celý tento systém za zcela nesmyslný, pro podnikatele zbytečně nákladný a do značné míry nebezpečný.

„Kontrolní hlášení DPH patří k těm nejzrůdnějším věcem, které zavedla dosluhující vláda. Je projevem nejen apriorního podezírání všech slušných a poctivých podnikatelů z nezákonného jednání, ale také projeve státní šikany na účet dotčených podnikatelských subjektů. Kontrolní hlášení všem prokazatelně zvýšilo náklady na účetnictví, aniž by jim je stát jakkoliv kompenzoval. Navíc, jak se ukazuje stále častěji, umožňuje finanční správě snadný přivýdělek formou astronomických pokut za drobné nedostatky, termínová prodlení či formální chyby,“ řekl senátor Ivo Valenta.

„Kontrolní hlášení DPH, ale také EET a další absurdní instrumenty tak nebývalým způsobem povzbudily berní úředníky k tomu, aby nemilosrdně šli všem podnikatelům bez rozdílu po krku, anebo aby je přímo zlikvidovali,“ dodal senátor Valenta, který i nadále považuje kontrolní hlášení DPH za obrovský zásah do svobody podnikání, který má a především bude mít za následek nevratné škody.

„Ačkoliv Ministerstvo financí se nás snaží přesvědčit o tom, že kontrolní hlášení DPH i EET přinesly do státního rozpočtu již desítky miliard navíc, toto tvrzení není nijak prokazatelné a nikdo nikdy tato čísla nemůže spočítat. A i kdyby z toho nějaký zisk byl, jsem přesvědčen o tom, že zásahy této vlády do svobody, demotivace aktivních lidí, kteří nebyli nijak závislí na státu a své podnikání pověsili na hřebík, zaniklá pracovní místa - to vše jsou daleko větší škody, které žádná miliarda navíc ve státním rozpočtu nevyváží. Proto zastávám i nadále názor, že nejlépe bychom veřejnosti prospěli tím, kdybychom jak kontrolní hlášení, tak EET a další zrůdné povinnosti, registry a kontroly zavedené současnou vládou, zrušili bez náhrady. Věřím a budu rád, když k tomu po volbách budeme mít příležitost,“ uzavřel Valenta.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…