Senátor Valenta: Snížení daní je první povinností budoucí vlády

15.11.2017 20:16

"Peníze patří lidem, ne státu," říká senátor Ivo Valenta a apeluje na poslance, aby snížily daně a odvody hned teď.

Senátor Valenta: Snížení daní je první povinností budoucí vlády
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Český statistický úřad dnes zveřejnil předběžný odhad vývoje HDP za třetí čtvrtletí letošního roku. Podle něj by hrubý domácí produkt měl meziročně vzrůst o 5 % a výsledek za celý letošní rok by se mohl taktéž pohybovat blízko k této hodnotě. Tento výsledek je nad očekávání ekonomických analytiků a mohl by být nejlepší snad za posledních deset let.

Pozitivně vyznívají i zprávy o vývoji bilance státního rozpočtu v letošním roce, který by stejně jako loni mohl skončit přebytkem. Na rozdíl od loňského roku se tak však neděje díky příjmům z evropských fondů, ale hlavně díky zvyšujícím se výnosům z daní, na kterých stát letos jen za prvních deset měsíců vybral o 63 miliard korun víc než loni, což představuje nárůst o víc než 7 %.

Naší ekonomice se zkrátka daří a nelze to rozhodně přičítat Sobotkově vládě a jejím represivním opatřením typu EET a kontrolní hlášení, kterými jen házela podnikatelům klacky pod nohy, ale je to zásluhou právě podnikatelského sektoru a spotřeby, tedy zásluhou občanů samotných. Zcela paradoxní a tristní přitom je, že právě občané, podnikatelé ani zaměstnanci, z růstu nemají prakticky žádný prospěch a že stát není schopen se postarat o to, aby tomu tak bylo.

Tento stav je pro mě důkazem toho, že u nás bohužel stále vítězí socialistická myšlenka, že stát nejlépe ví, jak s penězi, které lidé produkují, naložit, jak je přerozdělit, jak je využít na „bohulibé účely“ prostřednictvím různých dotací, investičních pobídek a sociálních dávek. Jsem přesvědčen, že to je ale přesně naopak. Jsem přesvědčen, že právě období blahobytu by mělo být tím obdobím, kdy stát lidem uleví, kdy začne snižovat daně a odvody a kdy nechá lidem v peněženkách více. Pro to ovšem dosluhující agrosocialistická vláda absolutně nic neudělala.

Ačkoliv výsledky voleb vyznívají tak, že zde vznikne vláda, která se buď nebude opírat o důvěru Poslanecké sněmovny a nebo nebude schopna cokoliv prosadit, protože dolní komora je roztříštěna víc než kdy předtím, považuji za zcela nezbytné, aby nastupující politická garnitura s tímto stavem začala konečně něco dělat. Je povinností všech stran, které kandidovaly v letošních volbách s prioritou snižování daní (a že jich nebylo málo), aby tento závazek realizovaly a aby nalezly shodu bez ohledu na své soupeření a politické hašteření.

Snížení daní je jednoznačně dluhem naší země vůči lidem, který po sobě zanechává dosluhující vláda. Právě na jejím příkladu lze zároveň dobře dokázat, že stát je špatný hospodář a že nemá vybírat víc peněz, než nezbytně nutně potřebuje. Přestože za sebou totiž máme úspěšné pokrizové období, kdy ekonomika kontinuálně roste, vláda nebyla schopna toho využít pro potřebné investice do infrastruktury (ty se naopak snižovaly) a pozitivní efekt pro občany se tak nedostavil ani nepřímo. Zjednodušeně tak lze říct, že státní Otesánek opět daleko víc projedl, než využil pro naši budoucnost. To už se nesmí opakovat, a proto pokud si stát neví s penězi rady, nechť o ně občany neobírá.

Bez ohledu na to, jaká vláda bude v naší zemi vládnout v příštích čtyřech letech, očekávám, že legislativní návrhy na snížení daní, na zrušení některých zbytečných a nespravedlivých daní, jako je třeba daň z nabytí nemovitostí, budou patřit mezi ty první, které předloží do legislativního procesu. Pokud tomu tak nebude, pak taková vláda od samého počátku ztrácí na legitimitě. V naší zemi již nesmíme dopustit, aby lidé měli pocit, že z ekonomického růstu absolutně nic nemají, aby podnikatelé vhazovali stále více peněz do černé díry zvané státní kasa a aby zaměstnanci měli stále nízké mzdy kvůli tomu, že odvody na zdravotní a sociální pojištění jsou u nás jedny z nejvyšších v Evropě. Tento stav je cesta do pekel, protože podrývá důvěru občanů v naše zřízení, zvlášť když lze pozorovat, jak desítky miliard korun přes státní síto odtékají prostřednictvím dotací a investičních pobídek na účty velkých holdingů nebo různých prapodivných neziskových organizací.

Ivo Valenta
slovácký senátor

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…