Senátor Veleba: Chybí vláda a premiér

10.01.2016 20:30

Poklidný a uspávající stereotyp evropských lídrů k otázkám migrantů a la „Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona“ Jaroslava Haška nenarušily ani pogromy na německé ženy na přelomu roku, německá média poslušně mlčela.

Senátor Veleba: Chybí vláda a premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Bylo to však jenom přilití oleje do ohně a slovenský premiér Robert Fico potřeboval pouhé tři dny na to, aby přeformuloval slovenskou politiku v tomto směru.

Jeho řeč je jasná – Slovensko na své území nepustí jediného uprchlíka z muslimských zemí a peníze raději věnuje na ochranu hranic Šengenu. To sdělil ve čtvrtek. V pátek na tiskové konferenci vyzval ke svolání mimořádného summitu EU.

Dokonce i náš premiér Sobotka Fica podpořil, když sdělil, že uprchlíci, kteří páchají trestné činy, by měli být automaticky vyhoštěni z Evropské unie. Jedním dechem ale dodal, že je třeba ty zbývající integrovat. Na Novinkách, kde jeho stanovisko v pátek večer vyšlo, je pod ním téměř 700 reakcí a nedoporučoval bych panu premiérovi je číst, neměl by z nich radost. Vybral jsem jednu slušnou a typickou: „Sobotka může říkat co chce...kdo mu tak ještě věří? Člověk, který říká opak toho, co si myslí. Neskutečný chameleon..“

Jasně a bez ohledu na diplomatickou rétoriku začínají mluvit i Poláci. Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobra v reakci na kritiku německého eurokomisaře Günthera Oettingera, který projevil obavy z dodržování ústavnosti v Polsku v souvislosti s razantní politikou nové vlády, panu komisaři napsal a není to pěkné čtení. Například píše  „Marně jsem čekal na vaši rozhodnou reakci na tak hrubé porušení práva občanů na informace. Dospěl jsem k smutnému závěru, že raději mluvíte o fiktivním ohrožení svobody médií v jiných zemích, než káráte cenzuru ve své vlasti.“  Další věty jsou ještě drsnější. Takže po Maďarech a Slovácích už i Poláci se zpěčují dříve neochvějné jednotě pod vedením Merkelové a spol.

Sečteno a podtrženo, náš prezident už není sám. Najednou tu máme hned tři země, jejichž předsedové vlád, v případě Polska předsedkyně vlády, mluví na rovinu a nehledí na to, co na to řekne Merkelová a jestli se náhodou „nevyautují“. Najednou tu máme situaci, kdy zahraniční tisk cituje našeho prezidenta a zahraniční čtenáři mu vyjadřují velkou podporu. Například čtenáři britského týdeníku The Independent vyjádřlili víc jak 90% podporu jeho vánočního poselství. Zatímco pražská kavárna, politici a  různí umělci  vyjádřili  s vánočním projevem pana prezidenta Miloše Zemana nesouhlas a někdy i pohrdání, tak u britských čtenářů a diskutujících sklidil uznání a pochvalu za odvahu a čestnost. Podobně tomu bylo i v Německu.

Myslím si, že po silvestrovských útocích „integrujících“ se migrantů na německé ženy a nadále trvající neschopnosti evropských politických lídrů adekvátně reagovat budou v unii jasná slova bez diplomatického balastu přibývat. Myslím si, že to je průvodní jev, že se EU začíná rozkládat a znovu opakuji, že naše šance je starat se sami o sebe a opřít se o V4. K tomu nám ale chybí vláda, hlavně premiér. Všeho ale do času. Podzim napoví a jsem si skoro jist, že řeč našich občanů bude jasná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny