Senátor Veleba: Co nastat mělo a nenastalo, byla sebereflexe zodpovědných politiků Evropské unie

14.07.2016 13:56

Projev na 26. schůzi Senátu dne 14. 7. 2016

Senátor Veleba: Co nastat mělo a nenastalo, byla sebereflexe zodpovědných politiků Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Vážený pane premiére, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Moje vystoupení bude krátké a bude reakcí na úvodní vystoupení pana premiéra. Po brexitu nastala taková situace, jaká nastala. Nastalo velké překvapení. Ovšem jak pro koho, ale hlavně, co podle mého názoru nastat mělo a nenastalo, tak byla sebereflexe zodpovědných politiků Evropské unie. Já jsem žádnou sebereflexi nezaznamenal. Zaznamenal jsem dva výrazné konkrétní kroky. Předseda Evropské komise Juncker vyzval k zavedení eura. Rozumím tomu, v podstatě povinné euro pro všechny země. Tak to je zcela určitě sebereflexe v tom opačném gardu a ukazuje, jak si předseda Evropské komise představuje řízení Evropské unie v těchto krizových situacích.

Druhá reakce významná, možná ještě významnější, bylo berlínské jednání šesti ministrů zahraničí. Byli tam ministři zahraničí Německa, Francie, Itálie, Belgie, Nizozemí a Lucemburska. Je to velmi zvláštní, aspoň pro mě. Nevím proč jenom šest z dvaceti sedmi, bez Británie? A když už jenom šest, tak nevím, proč tam nebyl pozván, aspoň pro formu, někdo z nově přistoupených zemí? Takže já osobně nemám důvěru a chtěl bych znát, pane premiére, váš názor na tuto schůzku.
Zemědělství. Je dobře, že česká vláda si situaci uvědomila. Ta situace je podle mého názoru ještě horší, než zkrátka prosákne, protože zemědělci na tuto situaci nenašli sílu společnost upozornit. Ceny mléka jsou takové, jaké jsou, masa jsou takové, jaké jsou. Ale jsme teď ve žních a ony k tomu přistupují ještě ceny obilí. A pokud se zhoupnou ještě k tomuto všemu ceny obilí, tak bude zkrátka opravdu velký problém.

Mě osobně mrzí to, z pohledu toho, co jsem v minulosti dělal, tzn. šéfa České agrární komory, měl jsem velkou radost z toho – beru tak teď poslední čtyři léta nazad, když nepočítám tento rok –, tak jsem měl velkou radost z toho, že v zemědělství začíná ekonomická situace, kdy zemědělci mohou mimo obnovy investic, mimo financí do nových investic, což je základ rozvoje, že mohou začít konečně ve velkém nakupovat to, bez čeho se neobejdou, to znamená půdu. A to se teď touto situací zastavilo.

Takže je dobře, že vláda tu situaci řeší, ale já bych byl ještě radši, kdyby místo výzev, nebo kdyby vedle výzev, které jsou v pořádku, kdyby následovaly rychlé činy. A já, pane premiére, mezi zemědělci jsem. Jsem v podstatě mezi nimi každý týden. A jestliže je takováhle situace a do dnešního dne nejsou vyplaceny kompenzace za sucho, které proběhlo v loňském roce, tak to není dobrá vizitka řekněme vlády konkrétně, konkrétně resortu zemědělství a konkrétně současného ministra zemědělství.

A pokud se týká toho balíčku, připravuje se teď skutečně balíček pomoci chovatelům dojnic, chovatelům prasat. Mám informace, že k tomu pravděpodobně dojde někdy v prosinci. Asi se s tím mělo začít dřív, ale řeknu tady jednu kacířskou myšlenku, že ty balíčky, to je dobré, to se zkrátka musí udělat. Protože ti zemědělci jsou na tom tak, že neberou ani 6 Kč za litr mléka. Ale jsou to jenom balíčky a pokud se ta situace nezotaví, tak se ta situace bude znovu opakovat. A je třeba to řešit generálně. A to generální řešení je najít trh pro toto zboží. A to mléko – nechci tady poučovat, už budu končit – ta cena mléka, to zhroucení ceny mléka, to nastalo ze dvou důvodů.

První důvod byl ten, že Evropská unie zrušila k poslednímu dubnu letošního roku kvóty na mléko. Všichni, kdo měli investice, tak se na to připravili, zvýšili stavy dojnic. A druhý důvod je ztráta ruských trhů. A když ta krize začala, už jsem to tady jednou říkal, tak v tu dobu se na ruský trh udávalo 36 procent sýrů z celkového vývozu EU. Takže byla otázka času, kdy se trh zhroutí.

Poslední věc, reforma Evropské unie. Mně se to osobně – berte to jako můj názor –, mně se to těžko poslouchá. Protože jestliže ta situace dojde tak, že nastane brexit, za chvilku budou v Rakousku opakované volby, prezidentské volby, to může být druhý takový polobrexit. Něco začínajícího. A jestli předseda komise, kterého jste vy osobně podpořil a váš ministr řekl v médiích, že by měl odstoupit – já tomu tedy moc nerozumím –, chce to řešit další centralizací, další integrací – a vy jste to tady zopakoval, tu integraci, tak já nevím, jak se ta reforma udělá? A ti politici jsou odtrženi. Citát pana prvního místopředsedy je přesný. Jsou odtrženi. Protože kdyby se teď udělaly průzkumy veřejného mínění, tak v mnoha zemích to dopadne podobně jako ve Velké Británii.

Jediná možnost je decentralizace, jediná možnost je rychlá reforma Evropské unie. Já ale nevidím politika, já ale nevidím, že ti, kteří u toho jsou, kteří u toho byli, že by takhle nějakým způsobem přepnuli v hlavě knoflík a chovali se jinak. To tak zkrátka nebude.

Takže podle mého názoru to napětí poroste, bude se měnit politická mapa v jednotlivých zemích. Budou volby ve Francii, budou volby v Německu. A já osobně z toho vývoje mám obavu. A jestliže se nedovede říct, vy za to spoluzodpovídáte, předsedo Evropské komise, předsedo Evropského parlamentu, předsedo Evropské rady, a jestliže si píšete vzájemné velezdvořilé děkovné dopisy, tak já tomu zkrátka, přátelé, nevěřím. Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.