Senátor Veleba: K pramenům Vltavy za záchranu Šumavy

24.08.2015 9:42

Den letošního 13. srpna je třeba si zapamatovat – poprvé v historii, co české kroniky sahají jsme zaznamenali událost, která se týká matky českých řek Vltavy. Její pramen na svahu Černé hory vyschl! Hlavním viníkem této události je gigantický pokus zelených vědců požehnaný i současným ministrem životního prostředí Brabcem, který předurčuje stále větší plochu lesů Šumavy k sežrání kůrovcem.

Senátor Veleba: K pramenům Vltavy za záchranu Šumavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Symbolický pramen Vltavy vytéká na úpatí Černé hory, kde se nachází prameniště a studánky, z nichž se matka našich řek a jeden ze symbolů naší státnosti, Vltava rodí. Řeka opěvovaná hudebními skladateli, básníky a spisovateli, řeka kdysi jako živitelka množství profesí a lidí. Jsem spolu se šumavskými starosty a s představiteli Plzeňského i Jihočeského kraje, na jejichž územích Šumava leží přesvědčen o tom, že na Šumavě metastázuje tragedie, kterou vědomě založili konkrétní lidé a konkrétní lidé v ní pokračují. Tím na počátku byl v roce 2007 tehdejší ministr životního prostředí Bursík, který svévolně rozhodl, že po orkánu Kyril se ponechají padlé stromy osudu. Toto zcela chybné rozhodnutí mělo za následek doslova a do písmene vznik rozsáhlých množitelských ploch kůrovce, který začal ničit do té doby unikátní zelené plíce Evropy - naši krásnou Šumavu.

Je smutnou tragédií, že i současný ministr životního prostředí Brabec v započatém díle zkázy pokračuje, názory drtivé většiny místních obyvatel ignoruje a fakticky dává přednost zcela scestným názorům současného vedení Národního parku Šumava a skupiny zelených vědců, kteří za miliardové evropské a státní dotace likvidují nejen dříve nádherné šumavské lesy, ale způsobují i katastrofální pokles hladiny podzemních vod, které šumavské lesy doposud zadržovaly. A o tom jací „odborníci“ jsou nyní ve vedení Národního parku Šumava nejlépe dokazuje citace tiskového mluvčího Jana Dvořáka ze dne 17. 8. : ....“odumřelé stromy nespotřebují tolik vody jako stromy v plné vegetaci“... Takovou hloupost by snad nevyřklo ani dítě v první třídě základní školy.

Pochod k pramenu Vltavy za záchranu Šumavy

Přes protesty velké části šumavských starostů a obyvatel ministr Brabec ponechává volné pole působnosti zeleným fanatikům a jejich projektu ponechat Šumavu svému osudu a udělat vše pro to, aby co největší plocha z celkových 68000 hektarů, které Šumava má, bylo území s režimem bez zásahových zón. To znamená nechat ji sežrat kůrovcem. Podařilo se to už u 20% vzrostlých stromů, jak jsem měl možnost se před rokem osobně přesvědčit.

Situace se od té doby nejen že nezměnila, ale dál se zhoršuje a zpráva z 13. srpna, že pramen Vltavy vyschl je jen završením prvního dějství šumavské tragedie, memento a varování, které nesmíme přejít.

Proto vyzývám všechny spoluobčany kterým není osud Šumavy lhostejný a kteří zastávají názor, že lesy mají být zelené a nikoliv uschlé, aby se v sobotu 26. září t.r. zůčastnili veřejné akce „Pochod k pramenu Vltavy za záchranu Šumavy“, kterou tímto svolávám. Shromaždiště bude na Horské Kvildě a k dokumentaci stavu zničených šumavských lesů i v okolí pramene Vltavy proběhne autentická videokonference Šumava – Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…