Senátor Veleba: Nechápu, proč se nemluví o NATO v souvislosti s katastrofou, která je třeba teď v Itálii

20.07.2017 23:58

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v Litvě, Estonsku, Lotyšsku a Polsku v rámci Posílené předsunuté přítomnosti NATO

Senátor Veleba: Nechápu, proč se nemluví o NATO v souvislosti s katastrofou, která je třeba teď v Itálii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Vážený pane ministře, pane předsedající, dámy a pánové.

Já bych měl v reakci na vystoupení pana ministra k němu otázky, to vystoupení je takové povšechné. My jsme tady to slýchávali i v minulosti, ale v obráceném gardu. Já bych chtěl k těm pobaltským republikám... Mohl byste, pane ministře, ale já bych pak prosil o nějakou fundovanou odpověď, počet narušení, mluvil jste tady o počtu narušení, o prosbách, které zazněly, a pak bych chtěl ještě se zeptat na jednu věc. Nechápu, proč se nemluví o NATO v souvislosti s tou katastrofou, která je třeba teď v Itálii? Proč se nějakým způsobem nevyužije zde, kde to ohrožení je?

Já jsem se dneska dočetl v novinách, čemuž se mi ani nechce věřit, že teprve teď EU dává nějaké embargo na prodej lodí do Libye těm pašerákům, teprve teď atd. Tak proč jako se tohle neřeší? To je reálná hrozba. To má s tím, co jste tady řekl, souvislost. Mluvíte o hrozbě Ruska, to Rusko se pomalu, když se podíváte na mapu, tak se pomalu prostě NATO... Slyšel jsem něco o pařížských dohodách, já je neznám, tak je tady nebudu používat, že se bude NATO rozšiřovat, ale nevím, možná to víte, tak se k tomu vyjádřete. Ale moje fundamentální otázky zní. Sdělte, prosím, počet narušení ze strany Ruské federace zřejmo, sdělte, prosím, váš názor, proč se nezabývá EU určitou rolí NATO při řešení, byť třeba symbolickém, této migrační krize.

A poslední věc, když jsme vstupovali do EU, tak bylo referendum, to referendum nebylo závazné, my zemědělci jsme velkou většinou hlasovali pro, to tady nebudu znova opakovat, už jsem to jednou říkal, důvod byl ten, že my jsme neměli skoro žádné dotace, oni měli velmi vysoké. A pokud se týká NATO, tam žádné referendum nebylo. Takže nestavte to tady do role, že všichni chtěli. Všichni nechtěli. To pravda není, v té době, to tak není.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…