Senátor Veleba (SPO) vyslechl problémy brněnských hluchoněmých občanů

08.11.2014 22:26

Ve čtvrtek 6. listopadu 2014 přijel na pozvání JUDr. Petra Šulce, předsedy MO SPO, a pana Svatopluka Žambocha, předsedy Unie neslyšících Brno, Ing. Jan Veleba, senátor PČR a předseda Strany Práv Občanů. Setkání se uskutečnilo v Kavárně u Žambocha na Kollárově ulici v Brně – Králově Poli.

Senátor Veleba (SPO) vyslechl problémy brněnských hluchoněmých občanů
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Pan senátor byl přivítán necelou šedesátkou návštěvníků kavárny z řad členů Unie, naší MO a příznivců SPO. Pan Svatopluk Žamboch provedl pana senátora provozovnou, zaměstnávající přes desítku handicapovaných neslyšících zaměstnanců. S nadšením mu popsal krkolomnou cestu k vytvoření této kavárny, která slouží nejen k setkávání smyslově postižených občanů, ale poskytuje i pracovní příležitost pro studenty a zaměstnance v oblasti ICT, ekonomických projektů a v oblasti sociálního zabezpečení. Po úvodních slovech následovala beseda zaměřená zejména na oblast pomoci Unii s navrácením budovy pro neslyšící na ulici Vodova 35 v Králově Poli do správy neslyšících v Brně.

Unie neslyšících Brno, kterou JUDr. Petr Šulc bez nároku na odměnu zastupuje, se společně s dalšími subjekty neslyšících, působícími ve městě Brně, obrátila na Svaz neslyšících a nedoslýchavých v České republice, v Praze, ve věci majetkoprávního vyřešení budovy vedené na LV 3713 v k.ú. Královo Pole, situované na parc. č. 3262 , zastavěná plocha a nádvoří, vše v k.ú. Královo Pole a pozemků vedených na LV 3713 pro k. ú. Královo Pole, tj. parc. č. 3262 a parc. č. 3263, vše vedené u Katastrálního úřadu pro Jihomoravský kraj, Katastrální pracoviště Brno – město, zkráceně pozemky a budova na Vodově 35, Brno.

Tato budova byla na počátku minulého století vystavěna na území města Brna pro potřeby neslyšících ve městě Brně a jeho širokého okolí a byla ve vlastnictví Zemské ústřední jednoty hluchoněmých pro Moravu v Brně, a to nejméně od roku 1923. V době okupace přešly všechny uvedené věci nemovité do vlastnictví Ústřední jednoty hluchoněmých v zemi moravskoslezské v Brně. Po politickém převratu v roce 1948 došlo k nucenému vložení vlastnického práva k uvedeným věcem ve prospěch Ústřední jednoty invalidů v Praze II a ještě v témže roce pro Svaz československých invalidů se sídlem v Praze.

V roce 1990, kdy tato křivda mohla být ve prospěch brněnských hluchoněmých napravena, došlo k další křivdě, a to ponecháním si vlastnictví k uvedeným věcem nemovitým v Praze a jejich bezúplatným převodem na Svaz sluchově postižených v České republice. Ten tuto budovu nikdy ke své činnosti nepotřeboval, nikdy ji neužíval a nebyl tedy dán důvod pro tento převod.

V minulosti byly učiněny pokusy o pokojné vyřešení právního i morálního nároku brněnských neslyšících budovu a pozemky nejen vlastnit, ale i spravovat a zejména užívat. Pokusy se táhnou přes dvacet let, ale to nezmění nic na tom, že budou usilovat o spravedlivé posouzení daného stavu. Bude-li to nutné, i soudní cestou. Možná budou i neúspěšní s ohledem na různé instituty práva, o to více budou však hrdi před svými potomky, že bylo učiněno vše, co bylo v jejich silách cestou morálky a cestou práva. Snad nebude muset k tomuto dojít, byla by to veřejná ostuda pro všechny sluchově postižené.

Senátor Ing. Veleba vyslechl problémy brněnských hluchoněmých občanů a přiklonil se k podání žaloby, byť si plně uvědomuje nesnáze s ohledem na táhnoucí se délku sporu. S politováním přijal informaci, že je prvním senátorem a ústavním politikem, který Unii navštívil a s problémy se seznámil, byť se nejedná o jeho volební obvod. O to více přislíbil pomoc, bude-li to jen trochu možné. Pan senátor projevil komunitě upřímný obdiv a úctu, jakým způsobem se se svým handicapem dokáží všichni vyrovnat, jakým způsobem dokáží držet při sobě a s jakou pevnou vůlí bojují za spravedlnost. Také poděkoval za pomoc Unie v komunálních volbách naší politické straně. Zdůraznil, že je mimořádně obohacený o cennou životní zkušenost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…