Senátor Veleba: Snad za 100 let aneb názorná ukázka veřejnoprávnosti ČT

16.05.2016 16:56

Jsem osočován, jsem napadán a to vše proto, že si dovoluji kritizovat fungování České televize. Dokonce jsem laureátem „Zcela zvláštní ceny poroty Zlatý citrón“, kterou mně letos v lednu udělil Český filmový a televizní svaz FITTES, „za opakované, politicky motivované vyhrožování České televizi“.

Senátor Veleba: Snad za 100 let aneb názorná ukázka veřejnoprávnosti ČT
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Zatím jsem vždy kritizoval, když pominu velmi zastřené a netransparentní hospodaření ČT, hlavně nedostatky ve zpravodajství a nedostatečně vyváženém informování o veškerém dění jak v České republice, tak v zahraničí. Jinými slovy neplnění veřejnoprávní funkce ČT.

Jsem Čech, mám tuto republiku rád a taky jsem Evropan. A proto jsem se s velkým očekáváním těšil na to, co nám předloží Česká televize k výročí asi k největší osobnosti české historie, k 700 letům výročí narození Karla IV. Dočkal jsem se a jsem zklamán a zděšen.

Ministerstvo kultury , Národní galerie, Karlova univerzita a desítky dalších institucí, jak na území České republiky, tak i v zahraničí, se již dlouho na tyto oslavy velmi pečlivě a zodpovědně připravovaly. Například výstava v Národní galerii se připravovala 5 let…

ČT vyrobila k výročí Karla IV. jediný film

Česká televize, která na rozdíl od výše jmenovaných institucí asi nemusí obracet každou vynaloženou korunu (myslím si to, protože projekty, které vyrábí někdy mají velmi pochybnou úroveň i sledovanost , jako např. seriál Neviditelní nebo sitcom Pečený sněhulák) vyrobila k tomuto mezinárodně sledovanému výjimečnému výročí jeden jediný historický film o stopáži 103 minut. A to tento film ani neodvysílali v den výročí! Jistě, chápu, že přenos nakoupené soutěže Eurovision 2016 byl dle názoru managmentu ČT důležitější)

Položme si proto otázku co je to vlastně veřejná služba? Odpověď je nasnadě. Je to informování, vzdělávání, diskuse, atd. Je pravda, že na ČT 24 tomuto tématu byl v diskuzích čas věnován. Mám ale pocit, že Karel IV., otec vlasti, zcela určitě náš největší a nejúspěšnější státník všech dob, by si určitě zasloužil k takovému výročí velký historický seriál, kde by byly zaznamenány veškeré jeho kroky a skutky, které z něho udělaly ikonu i v dnešní době a národu by se přiblížila osobnost, na kterou jsme právem hrdi, a dodnes jsou jeho kroky pro nás všechny vzorem. Jak řekl prezident Miloš Zeman na sobotní slavnostní mši v chrámu Sv. Víta, volně tlumočím, za jeho vlády se Praha stala centrem evropského významu a Berlín byl tehdy pouhou vesnicí.

Jak je možné, že Česká televize se k tomuto výročí postavila tímto způsobem? Je managment ČT, v čele s generálním ředitelem Petrem Dvořákem ,natolik arogantní, že dává peníze do výroby kdejakého paskvilu (např. Neviditelní) než do projektu, který by přiblížil osud a kroky našeho největšího krále a císaře s mezinárodním přesahem a spolu s nadsázkou prvním Evropanem? Jistě, je jednodušší nakupovat a vysílat nekonečné bezduché seriály než odvést skutečnou kvalitní práci k této jedinečné osobnosti našich dějin a naší státnosti. Jsem přesvědčen, že lepší důkaz o neschopnosti a nefunkčnosti fungování stávající organizace, která si říká veřejnoprávní asi nenajdeme. Nu což, počkejme si, snad za 100 let při dalším výročí …

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…