Senátor Veleba: To by šlo uplatňovat v normální situaci. A ta normální situace v Evropě prostě není

11.11.2015 17:11

Projev na 14. schůzi Senátu dne 11. 11. 2015

Senátor Veleba: To by šlo uplatňovat v normální situaci. A ta normální situace v Evropě prostě není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Vážený pane ministře, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Já v této chvíli vystoupím jenom krátce s tím, že vládní návrh novely zákona podpořím. A co se týká pozměňovacích návrhů, tak se k tomu vyjádřím později. Přihlásil jsem se proto, že jsem chtěl reagovat na část vystoupení předřečníka. Chtěl bych tady poznamenat několik poznámek nebo postřehů.

Pokud se týká lhůty pro vyřízení žádosti o azyl, tak můj názor je ten, že naopak se ta lhůta může ukázat za určitých okolností jako krátká, takže zcela určitě by se neměla ta šestiměsíční lhůta zkracovat. Že by se tím získal zkrácený čas pro integraci, tak to si nemyslím, že je validní, nebo že je to správný názor. Je vám asi známo, že teď se o tomto problému v Evropě píše každý den, tak nedávno švýcarská vláda poskytla informaci, na interpelaci nebo žádost našeho jednoho europoslance – a ta informace je velmi zajímavá.

Ta informace odpovídala na to, jakým způsobem se ve Švýcarsku integrují za posledních sedm let migranti, kteří dostali azyl, čili jsou tam s tímto azylem až sedm let. A jako měřítko integrace vzali, jestli berou, nebo neberou sociální dávky. Já tady nebudu jmenovat jednotlivé národnosti, ale je to v podstatě stejné. Ta čísla jsou asi od 75 do 90 procent. Zůstávají po těch sedmi letech na sociálních dávkách. Tahle informace se mi zdá do této diskuse velice závažná.

Pak bych chtěl upozornit a zároveň položit panu ministrovi otázku, jestli má přesnou informaci. Spojené státy americké, jestli se nepletu, se měly rozhodnout, že přijmou 20 tisíc uprchlíků. A doba, kdy rozhodnou o azylu, tak první informace byla taková, že si tam vyhrazují dobu 2 roky. Nevím, jestli to tak skutečně udělali, nebo neudělali, mělo to běžet od října tohoto roku, takže bych se chtěl pana ministra zeptat, jestli tady tuto informaci má.

Pokud se týká – jenom takový poslední postřeh – tady to, co tady předřečník detailně rozebíral, že žádný zákon není dokonalý, přivodit nespravedlivá rozhodnutí a naprosto jít do individuálních případů, aby se náhodou někomu neukřivdilo, to já si myslím, že by šlo uplatňovat v normální situaci. A ta normální situace v Evropě prostě není. A já sám jsem zvědav, jak Německo se tady s tímto popasuje. Protože tam je téměř milion lidí, a o většině lidí nejsou informace, musí se prolustrovat.

Že se veřejnost bude ptát na tyto případy. Já mám zatím zkušenosti takové, že veřejnost se opravdu ptá, ale dikce jejich otázek je zcela jiná. Nebudu to tady rozebírat, už jsem tady jednou o tom mluvit. Takže tolik prozatím.

Zákon doporučuji pro přijetí. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …