Senátor Veleba: Unikátní výsledky České televize, bude hůř aneb Tento ksindl bychom platit neměli

29.03.2016 14:05

ČT 24 důvěřuje 3,2 % televizních diváků a obávám se, že tento naprosto unikátní výsledek po Takáčově velikonočním „zpravodajství“ se změní a bude hůř. Česká televize nedávno oslavila 10. výročí existence zpravodajského kanálu ČT 24 a její vedení prohlásilo, že tento kanál má sledovanost 4 %.

Senátor Veleba: Unikátní výsledky České televize, bude hůř aneb Tento ksindl bychom platit neměli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Ve srovnání s průměrnou sledovaností zábavného programu (jak veřejnoprávní ČT, tak i komerčních televizí) je to o řád níže. K tomu představitelé České televize připojili informaci, že podle průzkumu prý ČT 24 důvěřuje přes 80 % diváků. To jsou zajímavá čísla. Absolvent základní školy si snadno spočte, že 80 % ze 4 % je 3,2 %. Znamená to tedy, že této stanici důvěřuje 3,2% českého televizního diváctva. Pro úplnost dodávám, že „nedivák“ se těžko může vyjádřit ve věci důvěry či nedůvěry k něčemu, co nezná.

Počítejme dál. Ročně vybere ČT na tzv. koncesionářských poplatcích cca 6 mld. Kč. Měsíční poplatek činí 135 Kč, tedy roční je 1.620 Kč. Z toho plyne prostou trojčlenkou, že u nás máme platících cca 3.700.000 koncesionářů. Vzhledem k faktu, že země má 10 milionů občanů, je koncesionářem cca 37 % z nich.

Musíme ovšem vzít v úvahu, že „koncese“ se platí od adresy, nikoli od občana, to by to procento bylo mnohem vyšší. Ale buďme velkorysí, někde platí poplatek třeba provozovatel pohostinství či jiné veřejné prostory. A jistě by – v případě, že by se platilo „od osoby“, byli od poplatků osvobozeni osoby nevýdělečné pod 18 let. Tedy dejme tomu, že reálně spočitatelnými (nějakou formou platícími) diváky ČT je polovina naší populace. Tedy 5 milionů lidí.

Znamená to tedy, že na ČT 24 se dívají jen 4 % z tohoto počtu, tj. 200 tisíc lidí, a z nich té televizi důvěřuje jen 160 tisíc lidí! Skutečně unikátní výsledek. Zbývá jednoduše dodat: celý zbytek diváctva jde pro informace jinam – nejčastěji na internet. Přitom právě České televize, kterou si jakožto poplatníci nepřímé daně platíme my všichni. Lze tedy předpokládat, by měla být měřítkem zájmu televizního diváka o pořady vyšší bonity, k nimž zpravodajství patří na prvním místě, před edukací a kulturou..

Myslím si ovšem, že po pondělních velikonočních eskapádách Daniela Takáče, který na ČT 24 moderoval valnou část vysílání zaměřenou na příjezd čínského prezidenta, bude hůř. Zatímco vloni v Londýně tohoto představitele nejlidnatější mocnosti světa královna Alžběta vozila ve zlatém kočáře, který se využívá při korunovaci anglických králů, tak u nás v Takáčově studiu si divák poslechl, že čínský režim „je nelegitimní, zavrženíhodný a zločinný“. Autorem výroku je za blahosklonného Takáčova přihlížení, žádné jindy obvyklé skákání do řeči, jakýsi Ondřej Klimeš, sinolog. Nebo když se prezident Si Ťin-pching objevil ve dveřích letadla, tak ČT dál pokračovala v popisování  lidských práv. No a tak to bylo celé odpoledne a celý večer, jedna série negace. Úplně mně dostala otázka Takáče, který se jedné z vybraných ve studiu zeptal, zda turista má možnost v Číně zjišťovat lidská práva, tedy ptát se na ně.

Toto všechno může tak zvaná „veřejnoprávní“ televize vysílat proto, že 90 % jejích nákladů hradíme my, televizní koncesionáři a moje otázka zní – musíme platit něco, co jsme si neobjednali? Pragmatická odpověď bude znít, že ze zákona musíme. Pak ale následuje druhá otázka – musíme dodržovat zákon, který dodavatel, tedy ČT, sama nedodržuje a veřejnoprávní službu nám neposkytuje? Moje odpověď je, že bychom tento ksindl platit neměli. Co vy, televizní koncesionáři na to?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie