Senátor Větrovský: Problémem malých obcí není nedostatek prostředků, ale personální deficit

20.07.2017 22:26

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k návrhu zákona o krajích

Senátor Větrovský: Problémem malých obcí není nedostatek prostředků, ale personální deficit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za hnutí ANO Jaroslav Větrovský

Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, kolegyně a kolegové,

chtěl bych předkladatelce návrhu velmi poděkovat za předložený návrh – jako dlouholetý komunální politik. A myslím si, že je to krok jednoznačně správným směrem. Proto jednoznačně budu podporovat stanovisko, které dal k projednávanému tisku garanční výbor, tj. VUZP, na kterém je vidět, že ve výboru sedí velká většina komunálních politiků a starostů, kteří znají problémy z praxe.

Chtěl bych říct, proč mám pohled takový, jaký mám. Domnívám se, že v současné době není největším problémem malých obcí nedostatek prostředků. Největším problémem je personální deficit, kdy se lidé bojí kandidovat do obecních zastupitelstev, protože jejich rozhodnutí bývají kriminalizována, a proto lidé nechtějí do těchto veřejných funkcí vůbec kandidovat.

Co se týče ekonomické prospěšnosti a ekonomického profitu, dovolím si tady uvést příklad, který jsem uváděl v ÚPV, a za tím příkladem si stojím. Mám tu čest být senátorem za volební obvod Táborsko. Tábor – jako město – bylo vždy město s bohatou vojenskou tradicí. Vojáci potřebují pro své cvičení střelnici. Střelnice je na pozemcích města Tábora, a armáda potřebuje pozemky pronajmout. Město Tábor postupovalo tak, jak by postupovala drtivá většina municipalit. Nechalo si udělat znalecký posudek. Teď hrozí, že armáda na výši znaleckého posudku zkrátka nepřistoupí a Tábor o vojenskou posádku přijde. Neumím si představit, jak by si město Tábor, představitelé města Tábora odůvodnili, že pronajmou armádě pozemky pod cenou znaleckého posudku. Tábor přijde o vojenskou posádku, budeme mít chvilku profit z nájmu. Ale přijde o daňové příjmy a další benefity, jako jsou, nevím, děti do školek, děti do škol atd. atd.

Z toho důvodu si myslím, že návrh zákona, jak byl předložen skupinou poslanců, je jednoznačně krokem správným směrem. Prosím vás o jeho podporu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).