Senátor Vystrčil: Pan ministr se projevil jako dobrý politik a já jako špatný politik

11.10.2017 16:00

Projev na 10. schůzi Senátu dne 11. 10. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Senátor Vystrčil: Pan ministr se projevil jako dobrý politik a já jako špatný politik
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Já nechci zdržovat, pan ministr se projevil jako dobrý politik a já jako špatný politik. To znamená, napadl tu část, kterou nikdo z nás nemůže dokázat, a to část spekulativní, kterou já jsem ve svém projevu řekl. Je to moje chyba. Naletěl jsem. Ty věci konkrétní, které jsem zmiňoval, na ty pan ministr nereagoval, čili já si ho dovoluji požádat, aby tak učinil. A to jsou dvě.

První je, jestli považuje za správné, že v případě, že to bude nutné a žádoucí, pokud spadne střecha tělocvičny nebo spadne někde nějaký most a bylo by možné, aby ministerstvo financí, školství nebo průmyslu a obchodu, nebo já nevím, pro místní rozvoj poskytlo dotaci nebo návratnou finanční výpomoc na to, aby se tam okamžitě dalo jezdit nebo aby se tam okamžitě dalo zase cvičit, že to nebude možné bez předchozí výzvy. A jestli to tak není, tak jak to bude uděláno bez předchozí výzvy, aby tato pomoc ze strany státu mohla přijít. To je můj první dotaz.

A ten druhý je ještě pregnantnější, spočívá v tom, že když se podíváte, prosím vás, pokud si najdete tu část, je to bod 6, my to z toho materiálu nenajdeme, ale ten celý bod 6 říká, navazuje na § 14 odst. 4. V odst. 4 se říká: Vyhoví-li poskytovatel žádosti o poskytnutí dotace, to znamená, když ten poskytovatel vyhoví, nebo návratné finanční výpomoci, vydá písemné rozhodnutí, které obsahuje, dvojtečka... A v tom bodu c) je napsáno: poskytovanou částku nebo částku, do jejíž výše může být dotace nebo návratná finanční výpomoc poskytnuta. A ta druhá část má vysokou logiku, protože skutečně se stane, že někdy z důvodu soutěže je potřeba nižší částka než ta částka, která je poskytnuta. Toto se v tom bodě 6 škrtá. Jinými slovy, skutečně dochází k tomu, že se dá poskytovat pouze přesná částka, a ten problém, který jsem popisoval, skutečně vznikne. A můj dotaz na pana ministra je, zda to přiznává, že ten problém tam existuje, nebo zda to nepřiznává a je to jinak. A pokud je to jinak, tak ať řekne jak a nevykládá tady nějaké věci, co by kdyby... Což já samozřejmě chápu, ale bylo by dobře, kdy odpověděl na ty konkrétní věci, které jsem říkal, ne na ty spekulace, což jsem se nechal nachytat.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…