Senátor Vystrčil: Pokud vám některý člen vlády do 30 dní na dotaz neodpoví, porušuje zákon

13.09.2022 20:15 | Zprávy

Projev na 29. schůzi Senátu 13. září 2022 – Pomoc občanům a podnikatelskému sektoru s nárůstem cen energií

Senátor Vystrčil: Pokud vám některý člen vlády do 30 dní na dotaz neodpoví, porušuje zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové,

co se týká dnešního bodu jednání, tak řada z vás tady opakovala, že tím zásadním, co dnes máme jako problém, je, že ani firmy, ani jednotliví občané nevědí přesně, jak to bude dál, jak to bude vypadat s cenami energií, jak to bude vypadat s politikou vlády v oblasti energií a co můžeme očekávat. Já jsem přesvědčen, že i dnešní naše plénum velmi přispělo k tomu, že tomu už tak není, že po dnešku je předvídatelnost toho, co se v ČR bude dít, zřejmá. A předpokládám, že po zasedání Senátu 20. 9. potom už bude přijata změna energetického zákona, která umožní kroky, které tu dnes přednesl pan premiér Petr Fiala a jeho ministři, realizovatelná

. To znamená, já osobně kvituji dnešní jednání jako velmi úspěšné, protože předvídatelnost, která je jak pro občany, tak pro firmy zásadní, je dnes nastavena. A je jasné, že český stát dnes a jeho vláda jasně daly najevo, že nepřipustí, aby ceny energií vystoupaly do takové výše, že to bude buď pro občany nebo pro firmy likvidační, respektive že to téměř zlikviduje jejich konkurenceschopnost. To si myslím, že je zásadní zpráva, že by to tu mělo znovu zaznít a že to je velký krok dopředu.

Na druhé straně jsme v situaci, kterou jsme nezavinili, z velké části jsme ji nezavinili. A musíme se s ní vypořádat a bude to něco stát. To by tu také mělo zaznít. To znamená, nebude to tak, že by cena pro maloodběratele 1 kWh 6 Kč včetně DPH elektrické energie a 1 kWh 3 Kč včetně DPH za plyn byla zdarma. Bude to znamenat další saturaci, další dotace ze strany veřejných nebo státních rozpočtů. A to jsou peníze, které potom budou v rozpočtu chybět. A zadlužení ČR se bude zvyšovat. Je to tak a je potřeba si to tady přiznat.

Zároveň kromě toho, že dnes vidíme do budoucnosti a víme, jak to bude v nejbližší době vypadat, tak je tady důležité si také uvědomit, čím je to způsobeno. A já si troufnu říci, že český Senát na to upozorňuje opakovaně. My v poslední době z důvodu, které jsou možná způsobeny více faktory, jsme se soustředili dle mého názoru pouze na dvě věci. Jedna skupina lidí říkala: "Je potřeba se starat o to, aby možná co nejvíce rostlo HDP, abychom měli co možná nejvíce peněz a mohli jsme si toho možná co nejvíce koupit. A to je to hlavní a to nás ze všeho nejvíce zajímá." A druhá skupina zase říkala: "To, co nás nejvíce zajímá, je to, abychom zabránili klimatické změně, aby naše životní prostředí bylo co možná nejčistší a abychom dělali vše pro to, abychom se starali o to, aby prostředí, ve kterém žijeme, bylo co možná nejlepší."

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

9:25 Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

Formát poslední a nejdůležitější debaty před volbami do Evropského parlamentu na veřejnoprávní telev…