Senátor Vystrčil: Vyhláška k měření tepla bez klíčových úprav?

21.08.2016 18:02

Má upravovat pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody a především řešit požadavky na měrné ukazatele spotřeby, na něž čekají desetitisíce lidí bydlících zejména v bytových domech. Novelu vyhlášky č. 194/2007 Sb., která stanoví rozsah toho, jakým způsobem a v jakém rozsahu je potřeba měřiče tepla v bytech instalovat, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky (MPO) garantovalo nejpozději v druhé polovině roku 2015. Ani přes řadu urgencí a připomínek ze strany senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí však stále není hotová její definitivní verze.

Senátor Vystrčil: Vyhláška k měření tepla bez klíčových úprav?
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Podle ředitele Odboru energetické účinnosti a úspor MPO Vladimíra Sochora navíc k projednání s představiteli Evropské komise poputuje verze, která neobsahuje klíčové úpravy, na jejichž potřebnost upozorňoval senátní výbor a odborníci. Zapracovávat se budou až v další fázi řešení novely. I proto k tomuto tématu svolal předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil další setkání pracovní skupiny, které se uskuteční 23. srpna od 9:00 hodin v kanceláři výboru ve Valdštejnském paláci v Praze.

„Hlavním cílem našich návrhů na úpravu zákona o hospodaření energií bylo, aby ministerstvo průmyslu mohlo uchránit vlastníky bytů a domů, v nichž se instalace měřičů tepla nevyplatí, právě od povinnosti jejich instalace. Mělo se tak stát prostřednictvím vydání vyhlášky. Bohužel ani po více než ročním jednání a slibech ze strany ministerstva stále neexistuje. Navíc vše nasvědčuje tomu, že se nepodařilo připravit návrh vyhlášky v takové podobě, který by například bytové domy s nastavenou, fungující, komplexní a maximálně vyváženou a minimalizovanou regulací spotřeby tepla osvobodil od povinnosti instalovat v každém bytu měřiče tepla za tisíce korun,“ uvedl před zasedáním pracovní skupiny předseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil.

„Jako vystudovaný fyzik mám v tomto případě pocit, že se chováme jako totální amatéři. Fyzikální zákony totiž budou platit bez ohledu na to, jakou vyhlášku nebo zákon přijmeme. Další věcí je, že při honbě za úsporami energie v bytech přestáváme myslet na tolik důležité větrání a obecně možné negativní zdravotní dopady. Zkrátka vypadá to, že jsme se rozhodli šetřit, ať to stojí, co to stojí,“ dodal s jistou nadsázkou senátor Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…