Senátorka Chalánková: Stát se snaží vytvořit další databázi občanů

25.02.2021 16:03

Projev na 6. schůzi Senátu 25. února 2021 k návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

Senátorka Chalánková: Stát se snaží vytvořit další databázi občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Děkuji za slovo, vážená paní ministryně, vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Chtěla bych poděkovat členům výboru, jak pro sociální politiku, tak toho druhého, ÚPV, a také předem bych chtěla poděkovat vám, kolegyně a kolegové, kteří budete ochotni podpořit pozměňovací návrh, který tyto výbory přijaly. Je to tedy pozměňovací návrh, který jsme připravili s panem kolegou Tomášem Goláněm, který právě odstraňuje pozměňovací návrh, který byl přijat v Poslanecké sněmovně. Byl připraven a předložen paní poslankyní Gajdůškovou.

Již tady několikrát zaznělo, také je to součástí odůvodnění toho našeho pozměňovacího návrhu, že byl zneužit stav legislativní nouze, došlo tak k obejití řádného legislativního procesu. Došlo tím také k porušení práv sociálních partnerů, kdy povinnosti jsou zákonem stanoveny, nejen bez souhlasu, ale také bez řádné diskuse se zaměstnanci a zaměstnavateli. Dostali jsme také vyjádření zaměstnavatelských svazů, které vydaly tiskovou zprávu. Jsou to i další asociace, které se proti tomuto ohradily. Tisková zpráva má název Stát opět komplikuje zaměstnávání v ČR. To je problém současné doby, zejména té doby, která bude v brzké budoucnosti následovat. Stát ingeruje do vztahu mezi zaměstnavatelem, což je ten institut, který zaměstnávání vytváří pro zaměstnance, musí také hledat pracovní možnosti a nabízet je těm zaměstnancům. A také by měl tento vztah mezi zaměstnanci a zaměstnavateli být vyrovnaný a nikoli aby tam stát ještě ingeroval pod záminkou sociální ochrany. Pokud dochází k nějakému obejití předpisů, jak tady zaznělo, tak na to jsou určitě jiné nástroje, které by měly v tomto pomáhat.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

To je jedna věc. Tady mnoho zaznělo. Díky tomuto ustanovení se bude muset každá náboženská obec, kde mají třeba varhaníka s odměnou 200 korun za pohřeb, úklid, sbor dobrovolných hasičů apod., další a další neziskové organizace, které kohokoli zaměstnají na dohodu o provedení práce, se budou muset nahlásit, hlásit, pod sankcí až 1 milion korun.

Stát se tak snaží vytvořit další databázi občanů, zaměstnanců, zaměstnavatelů, zcela bez důvodu sledovat jejich ekonomickou aktivitu, jinak řečeno stát si přivlastňuje další právo dozorovat další aspekt života občanů, shromažďovat o nich údaje a kontrolovat je. Jde o nesmyslný nárůst byrokracie a tedy nákladů na stát v době, kdy stát má na svůj provoz již tak enormní náklady. V době ekonomické krize komplikuje život zaměstnancům, zaměstnavatelům i dalším organizacím, které dosud ani za zaměstnavatele nebyly považovány v klasickém slova smyslu.

Krátce a závěrem bych řekla, je zde otázka jednak legitimnosti ustanovení jako takového s ohledem na způsob prosazení, to tady zaznělo několikrát. Takováto zásadní ustanovení, která zavádí nové administrativní povinnosti, které jsou pod nemalou sankcí, není možné přijímat ve stavu legislativní nouze. Musí absolvovat řádný legislativní proces, vč. dialogu sociálních partnerů. Není možné v době ekonomické krize související s pandemickou situací zatěžovat činnost zaměstnavatelů novými byrokratickými povinnostmi, zaměstnancům život a volbu způsobu zaměstnání a státní správu nesmyslnými náklady na další databázi kontroly a následné spory. Tyto evidence nemají prakticky žádný jiný význam, než že se jedná o sběr dat, neboť dohody o provedení práce do 10 tisíc korun nepodléhají nemocenskému pojištění.

Ještě jednou si dovoluji předem poděkovat za podporu tohoto pozměňovacího návrhu, který je tedy součástí usnesení výborů těchto dvou, které jsem jmenovala.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu