Senátorka Horská: Pojďme si nalít čistého vína

28.04.2021 16:28

Projev na 10. schůzi Senátu dne 28. dubna 2021 k návrhu změny zákona - občanský zákoník, občanský soudní řád o zvláštních řízeních soudních.

Senátorka Horská: Pojďme si nalít čistého vína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, dovolte mi též říci pár slov. V tomto nechutném byznysu, o který jde, totiž jede vědomky i nevědomky skutečně velká spousta institucí.

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

Je výborná věc, vážená paní ministryně, že ministerstvo zvedlo problém dětských dluhů. Opravdu si toho moc cením. Pojďme si však nalít čistého vína. Fatálně tady po dlouhé roky selhávaly soudy, které rozhodovaly formálně bez ohledu na práva dítěte. Přeci pokud se jedná u soudu o obžalobě proti nezletilému dítěti, je vhodné, aby bylo zastoupeno v řízení advokátem, kterého soud z moci úřední stanoví. Soud by měl být v těchto případech nárazníkem a měl by zjišťovat, jestli byl rodič při soudním sporu schopen dítě řádně zastupovat. Realita ovšem často bývá taková, že se soud spokojí s pasivitou rodiče coby jeho zákonného zástupce a uloží nezletilému zaplatit žalovanou částku. Problém je také v obcích, dopravních podnicích, nemocnicích, ale i knihovnách a dalších subjektech, které své pohledávky v řádu korun proměnily v tisíce a zčásti je stále vymáhají.

Všechny tyto instituce by měly rychle nalézt odvahu a vymáhání ukončit. Věřím, že dnes tady v Senátu dáme této novele zelenou a že věc, která je bez vší debaty správná, bude prosazena. Velmi podporuji to, že jako společnost tendujeme k férovému oddlužování, že chceme dávat druhé šance, pomoci těm, kdo jsou pro poctivé placení dluhů, a že také bojujeme s dluhovým otroctvím.

Je šílené, že tento stát, tato „country for the future“, vybavuje ještě dnes ne úplně malé množství mladých lidí do dospělého života dluhy, které často vznikly malichernostmi, třeba jízdou načerno, anebo úmyslně i neúmyslně jejich zákonnými zástupci, o kterých se mimochodem ti dotyční dozvídají mnohdy až v dospělosti, například při zahájení výdělečné činnosti, kdy se ukáže, že jejich plat je již postižen exekucí.

Chci tady ale zmínit ještě jeden, dle mého, významný aspekt. Mě do Senátu, krom mé školské praxe, dostala i blízkost, mohu říci, že možná taková jakási pupeční šňůra, s neziskovým sektorem. Právě neziskovky v oblasti dluhů, speciálně dětských dluhů, ukazují, jak jsou potřebné a jak je jejich role nezastupitelná.

Milé kolegyně, kolegové, podívejte se do svých regionů. Zejména, ale nejenom, na sever republiky. Na to, kdo tam bezplatně pomáhá lidem, kteří se topí v dluzích, kdo jim tam poskytuje bezplatné právní služby, kdo je edukuje a kdo jim stojí v této době bok po boku. A to můžeme říci, že i v dalších oblastech života, kde občané potřebují pomoc. Terénní pracovníci v neziskovkách skutečně tvrdě makají a pomáhají v tom, aby se napravovaly staré chyby a abychom nezatěžovali nezletilé děti, mladistvé dalšími dluhy, které je ve startu jejich života významným způsobem zatěžují.

Neziskovky opravdu pomáhají tam, kde je to nejvíce potřeba, dlužníkům ze sociálně slabších rodin, ty často tahají opravdu z exekučních propastí. Proto tedy opakuji ještě jednou, jsem moc ráda, že k nám tato novela doputovala, a ráda ji podpořím. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…