Senátorka Horská: Prezidentovy názory na zahraniční politiku by měly být oponovány

12.10.2017 16:00

Projev na 10. schůzi Senátu 12. října 2017 k projevu prezidenta republiky na Parlamentním shromáždění Rady Evropy dne 10. října 2017

Senátorka Horská: Prezidentovy názory na zahraniční politiku by měly být oponovány
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Pane předsedající, kolegyně, kolegové,

dovolte mi malou poznámku. Dlouhodobě totiž víme, že Hrad a vláda se zásadně rozcházejí v pohledu na klíčové zahraničněpolitické problémy. Děje se to opakovaně. Nedá se to příliš omlouvat ani vysvětlovat v zahraničí, ve světě. Místy to na mě dokonce působí tak, že pan prezident vůbec nereflektuje naše členství v Evropské unii. Ani to, že naše kroky je potřeba koordinovat.

To je vždy problém funkcí, takříkajíc, funkcí solitérních a funkcí kolektivních. Jinými slovy, prezident si může říkat, co chce, aniž by to procházelo jistou oponenturou. To v případě projednávání na vládě, nebo zde, v obou našich komorách Parlamentu, neplatí.

Ovšem, kolegyně, kolegové, někdo by mu tu oponenturu měl dělat. A kdo jiný, než ministerstvo zahraničních věcí. Těší mě sice, že se tentokrát pan ministr Zaorálek ozval, ale je to jistě dáno i tím, že jsme ve volební kampani. Jindy tak nečiní. A tak často se neozývá.

Chci tím tedy říci, že i prezidentovy názory na zahraniční politiku by měly být oponovány, diskutovány v kontextu naší zahraniční politiky. Pokud se to nebude dít, dopadne to s podobnou ostudou, jaká se konala na projednávání Rady Evropy v tomto týdnu.

Děkuji za pozornost

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.