Senátorka Syková: Mohlo by se zdát, že na názvu státního svátku nezáleží, něco ale vyjadřuje

02.12.2015 12:14

Projev na 15. schůzi Senátu dne 2. 12. 2015

Senátorka Syková: Mohlo by se zdát, že na názvu státního svátku nezáleží, něco ale vyjadřuje
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Vážený pane předsedo, vážený pane poslanče, kolegyně a kolegové.

Chtěla bych vyjádřit podporu usnesení senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, který doporučuje Senátu, aby předložený návrh zákona byl vrácen Poslanecké sněmovně, ve znění pozměňovacího návrhu, jehož podstatou je opětovné doplnění Mezinárodního dne studenstva do názvu státního svátku připadajícího na 17. listopad.

Chápu, že někteří z nás mohou při hlasování váhat. O Mezinárodním dni studenstva bohužel dosud přežívá několik fám. Můžeme se setkat s názory, že jde o svátek minulého režimu, že význam událostí, které připomíná, je čistě lokální a přeceňuje se. Nebo že pro nás je nyní důležitější odkaz sametové revoluce. Podobné názory jsou většinou důsledkem nedostatečných znalostí historie naší země. Je pravda, že Mezinárodní den studenstva byl minulým režimem zneužíván. Je ale velmi krátkozraké jej z uvedených důvodů z paměti národa vyškrtnout. Zásah nacistického režimu proti českým vysokým školám v roce 1939 zdaleka nebyl okrajovou nebo lokální epizodou.

V roce 1941 se k odkazu popravených a uvězněných československých studentů přihlásili zástupci 26 národů. Mezinárodní den studenstva vznikl z jejich iniciativy a za podpory londýnské exilové vlády a spojenců. Nejednalo se tudíž o žádný produkt propagandy minulého režimu.

Skutečnost, že si minulý režim tento svátek nemohl nikdy přisvojit, se jasně prokázala právě v roce 1989. Padesátileté výročí událostí roku 1939 se stalo impulsem k demokratizaci celé společnosti. To, že byl v roce 1990 státní svátek připadající na 17. listopad v porevoluční atmosféře přejmenován, lze pochopit, v novém názvu svátku – Den boje studentů za svobodu a demokracii – byl alespoň zachován určitý odkaz na název původní. O 9 let později byl ale odstraněn. Nelze se tedy divit, že mladší generace o okolnostech vzniku Mezinárodního dne studenstva nic netuší. Je škoda i proto, že potom nemohou dobře chápat ani kontext listopadových událostí v roce 1989.

Mohlo by se zdát, že na názvu státního svátku příliš nezáleží. Jistěže název sám nestačí, jasně ale vyjadřuje, co pokládáme za důležité a co si chceme připomínat. Myslím si, že pozměňovací návrh přijatý výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice je vhodným kompromisem, který zohledňuje oba historické aspekty svátku i jejich vzájemnou provázanost. Žádám vás proto tedy, abyste pro něj hlasovali. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).