Senátorka Syková: Nevidím žádný důvod k tomu, abych se vzdala senátorského mandátu

08.06.2016 22:27

Vyjádření prof. Evy Sykové k obviněním v souvislosti s aplikací kmenových buněk

Senátorka Syková: Nevidím žádný důvod k tomu, abych se vzdala senátorského mandátu
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Počátkem minulého týdne jsem byla týdeníkem Respekt a pořadem České televize Reportéři ČT obviněna, že jsem za úplatu uskutečňovala neschválenou a fakticky neúčinnou experimentální léčbu amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Tím jsem se měla dopustit nečestného jednání vůči nevyléčitelně nemocným pacientům. Nic z toho se nezakládá na skutečnosti.

Léčbu jsem osobně neuskutečňovala. Pacientům ji podávali ošetřující lékaři. Stalo se tak buď v rámci schválené klinické studie na základě předem stanovených kritérií, anebo z rozhodnutí ošetřující lékaře, jestliže se jednalo o výjimečné použití neregistrovaného přípravku podle zákona o léčivech. Příslušnou klinickou studii jsem nevedla. Realizovala ji společnost Bioinova. Léčbu zkoušeli lékaři Fakultní nemocnice v Motole. Záležitost se tedy přímo netýká Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který jsem dosud řídila, ani mého vědeckého týmu. Financování bylo zajištěno z více zdrojů společností Bioinova a částečně také spolkem Buněčná terapie.

K léčbě nedošlo v rozporu se zákonem. V několika případech se na mne osobně, případně na spolek Buněčná terapie, v jehož čele stojím, obrátili nevyléčitelně nemocní pacienti, jejich známí a příbuzní s prosbou o pomoc. V dobré víře jsem jim poskytla informace o možnosti výjimečného použití neregistrovaného léčivého přípravku podle zákona o léčivech, nebo zařazení do klinické studie společnosti Bioinova. Ani v tomto případě jsem o léčbě nerozhodovala, ani ji neprováděla. Zákon jasně stanoví, že takovou kompetenci má výhradně ošetřující lékař. Tím jsem nikdy nebyla a nemohla být, protože se věnuji medicínskému výzkumu, nikoli lékařské praxi.

Léčba nebyla poskytována za úplatu. Došlo pouze k tomu, že někteří pacienti či jejich blízcí věnovali dar na podporu výzkumu prostřednictvím spolku Buněčná terapie. Spolek Buněčná terapie finančně podpořil úhradu části nákladů na výrobu kmenových buněk i pro některé z dárců. Výroba potřebných kmenových buněk byla zajištěna společností Bioinova, protože ta k tomu má jako jediná v ČR oprávnění od SÚKL. Shodou těchto okolností mohlo dojít k situaci, která je zpětně vykládána jako úhrada za léčbu. V zájmu vyloučení jakýchkoli pochybností spolek Buněčná terapie oslovil všechny dárce, u nichž bylo dodatečně zjištěno, že byli zařazeni v klinické studii, a nabídl jim, že jim jejich dar bude vrácen. Osobně jsem od pacientů, od spolku Buněčná terapie, ani od společnosti Bioinova žádné finanční či jiné výhody nikdy nepřijala. Naopak jsem společně s dalšími členy mé rodiny spolku Buněčná terapie darovala 300 tis. Kč z vlastních prostředků.

Nebyla poskytnuta neúčinná léčba. Již v době zahájení klinické studie realizované společností Bioinova byly k dispozici důkazy o pozitivním vlivu kmenových buněk na zpomalení progrese ALS. Vědecké studie publikované v poslední době prokazují, že aplikace kmenových buněk u pacientů s ALS je zcela bezpečná, přináší pozitivní efekt v podobě zpomalení postupu onemocnění či dokonce zlepšení základních motorických funkcí, a to vše po delší dobu než jediný na českém trhu registrovaný lék obsahující účinnou látku riluzol. Podle dat, která jsou nyní k disposici, se podařilo většině pacientů, jimž byly podány kmenové buňky, prodloužit život o 3-6 měsíců. Mnozí z nich byli vděční za každý den života navíc. Proto jsem považovala za svou povinnost jim zprostředkovat pomoc.

Od počátku kauzy jsem měla podezření, že nesouvisí ani tak se zájmem o pacienty s ALS, ale spíše se snahou mých protivníků z akademické i podnikatelské sféry dosáhnout mého odchodu z veřejného života. Můj dojem potvrdily texty Martina Uhlíře zveřejněné v pondělí 30. května na webových stránkách Respektu a iHNed.cz i následný vývoj v uplynulých dnech. Svého členství v Radě pro výzkum, vývoj a inovace jsem se vzdala na žádost předsedy vlády. Odstoupila jsem také z funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR, abych ochránila jeho pověst i obraz Akademie věd jako takové. Nevidím ale žádný důvod k tomu, abych se vzdala také svého senátorského mandátu. S celou kauzou nijak nesouvisí a vykonávám jej poctivě. Utvrzuje mne v tom také podpora, kterou mi vyjádřil pan prezident Zeman, kolegové v Senátu, pacienti, jejich příbuzní a mnozí další občané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky