Senátorka Syková: Ženy učitelky odvádějí neuvěřitelné množství skvělé práce

31.05.2017 17:38

Projev na 7. schůzi Senátu dne 31. května 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o pedagogických pracovnících:

Senátorka Syková: Ženy učitelky odvádějí neuvěřitelné množství skvělé práce
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Tady bylo už hodně kritiky. Já bych chtěla říct, že návrh zákona o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a související zákony, tedy tzv. kariérní řád, vychází z programového prohlášení vlády ČR, v němž se vláda mimo jiné zavázala zavést efektivní kariérní řád pro učitele s jasnou motivační vazby na jejich ohodnocení.

Jsem tedy ráda, že vláda prostřednictvím paní ministryně školství Valachové plní další svůj slib. Vláda si uvědomuje, že kvalitní vzdělávání našich dětí a mládeže by mělo být jednou z největších priorit každé společnosti, protože tam leží budoucnost celého národa. Ale je samozřejmé, že kvalitní vzdělání může dětem poskytnout jen učitel, který se na své povolání celoživotně připravuje, začleňuje do výuky nové prvky, informace, je schopen používat nových výukových prostředků a technologií. A samozřejmě je k tomu patřičně podle svého výkonu finančně ohodnocen.

Nový kariérní řád má ambici vrátit do pedagogických sborů především na základní školy učitele-muže, a zastavit tak obrovskou feminizaci školství. Nechci zde nějak kritizovat ženy-učitelky, protože na našich školách odvádějí neuvěřitelné množství skvělé práce, ale všichni víme, že dítě má mít vzory jak ženské, tak mužské. Ten druhý element bohužel na našich školách často chybí.

Je také velmi dobré, že snahou zákona je oddělit kvalitní učitele, kteří se své práci plně věnují a každodenně se na ni připravují, od učitelů nekvalitních, rutinérů či těch, co studovali příslušnou vysokou školu, ale nejsou schopni své požadavky dětem smyslu plně předat.

Jako základní přednost zákona vidím snahu vrátit se k dlouhodobějšímu plánování práce a vytváření plánů rozvoje školy, protože ředitel školy bude vytvářet po dohodě s odborovou organizací působící ve škole plán pedagogického rozvoje školy pro naplnění cílů školy, při uskutečňování výuky a vzdělávání na období nejméně 6 let. Plán má vycházet z hodnocení výsledku výchovy a vzdělávání ve škole, hodnocení stavu profesních kompetencí pedagogických pracovníků školy a ekonomických možností školy. Ředitel bude schopen pracovat se svým pedagogickým sborem ve větším časovém horizontu. Nechci tím říct, že ředitel doposud nic takového nedělal. Ale tady se otevírají ty nové, větší časové možnosti.

Také nové ustanovení o volnu k samostudiu v rozsahu 12 pracovních dnů ve školním roce je krok správným směrem, dle mého názoru.

Co však musím zmínit, už to tady bylo řečeno mnohokrát, jsou oprávněné osoby, především učitelů základních a středních škol, z toho, že zákon byl ušit horkou jehlou a vysokoškolskými pracovníky, kteří přímou výuku na školách neznají. Jejich petici jste jistě všichni četli. Mně nezbývá, než se s některými z těch výtek ztotožnit.

Co považuji za největší problém, který s petenty sdílím, je to, že novela zákona je z legislativního pohledu neúplná. Protože odkazuje na osm různých prováděcích právních předpisů, které nejsou k zákonu přiloženy. Proto vlastně do této chvíle neznáme konkrétní podmínky, ani to, jak bude kariérní řád fungovat. Tuto část zákona bohužel nemá ministerstvo školství dokonale promyšlenou a pečlivě zpracovanou.

Schválením novely bychom tak podepsali bianco šek úředníkům ministerstva k vytváření nových vyhlášek a ustanovení, na které bychom neměli jako zákonodárci prakticky žádný vliv, což jistě ani sám zákonodárce nechtěl. Vždyť přece kde jinde mají být přesná a zákonem upravená pravidla, než v oblasti, která vlastně vychovává naše děti, a tím připravuje naši budoucnost, protože jen vzdělaný národ má jistotu ve své budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…