Senátorský klub ODS: Dohled nad volebními kampaněmi má mnoho úskalí

30.08.2017 20:36

V Senátu se uskutečnil seminář o prvních zkušenostech s fungováním Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a hnutí. Jeho zástupci diskutovali se zástupci politických stran a odborníky o úskalích dohledu nad volebními kampaněmi.

Senátorský klub ODS: Dohled nad volebními kampaněmi má mnoho úskalí
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Zpočátku úřad existoval de jure. Ale nikoliv fakticky,“ řekl v Senátu při zahájení odborného semináře o prvních zkušenostech s fungováním Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a hnutí jeho předseda Vojtěch Weis.

„Právní úprava je nová, mnohdy nepřesná. Věřte, že to nedělá problémy jenom politickým subjektům, ale mnohdy i nám. Děláme vše proto, abychom situaci politickým subjektům usnadnili, nikoliv zkomplikovali,“ řekl dále Vojtěch Weis.

Opačného názoru byli ale někteří účastníci semináře, když v diskusi mimo jiné zaznělo, že výklad zákona o politických stranách je nutno provádět v kontextu a v souladu s hierarchií dalších právních předpisů. Zákon podle některých názorů fakticky limituje svobodnou soutěž politických stran a cílem úřadu nemůže být zmenšovat prostor, ve kterém se strany a hnutí pohybují.

Podle názoru hned několika účastníků povede vymáhání práva i podle výkladu úřadu  k mnoha soudním sporům a přím. „Zákon je děravý jako řešeto,“ uvedl doslova senátor a předseda Senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Mnoho nejasností je kromě jiného například kolem využívání registrovaných třetích osob, negarantovaných výlepů plakátů, institutu zadavatelů, zpracovatelů a také podporovatelů. „Učíme se za pochodu a některá naše současná stanoviska jistě budou v budoucnu korigována, ale novela zákona zatím není na pořadu dne,“ shrnul v závěru semináře Vojtěch Weis.

„České zákonodárství je v dezolátním stavu a nikdo s tím nechce nic udělat,“ uvedl místopředseda Senátu Jaroslav Kubera. „Je přece řada fint, jak tento zákon a všechny další obejít a pokud tyto finty dnes nejsou, určitě je někdo brzo vymyslí. A my je obejdeme dalším zákonem a potom dalším, až se těmito zákony zcela obklíčíme a už nebude možné cokoliv udělat, aby to nebylo z pohledu nějakého zákona nebo jeho novely protizákonné,“ uvedl dále.

„Ale jsem rád, že jsem tady zjistil, že vytetovat si na tělo znak ODS není zahrnuto do financování kampaně a ani zatím není trestné,“ uzavřel s nadsázkou svá slova při závěrečném vystoupení Jaroslav Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.