Senátorský klub STAN: Chceme odpovědnost úředníků za jejich chyby

25.04.2016 8:35

Senátoři zvolení za Starosty a nezávislé předložili parlamentu změnu zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné funkce.

Senátorský klub STAN: Chceme odpovědnost úředníků za jejich chyby
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

"Změna je jednoduchá, ale ve svém dopadu velmi podstatná: zatímco nyní stát po úřednících nebo politicích ve výkonné funkci škodu, kterou způsobili, vymáhat může, napříště by to byla jeho povinnost," vysvětluje navrhovanou změnu předseda senátorského klubu Jan Horník.
 
Změna by se dotkla státních úředníků, policistů, ale také třeba státních zástupců nebo soudců.
 
"Není možné, aby určitá skupina lidí, např. vysokých úředníků, zůstala beztrestná a nedotknutelná," doplňuje Jan Horník.
 
Pod návrhem novely zákona jsou podepsáni všichni senátoři klubu Starostové a nezávislí.
 
"Věříme v rozum Senátu, že si uvědomí, že pro samosprávy už povinnost vymáhat po úřednících škodu platí a že stát by neměl mít výjimku. Je to naše dlouhodobé téma a budeme se o to pokoušet znovu a znovu," uzavírá europoslanec za STAN a předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák.

Závěrem podotýká, že ministerstvo spravedlnosti podle dostupných údajů uplatňuje náhradu škody pouze ve 4 procentech případů. "Vyplývá z toho, že konečným poškozeným je jedině daňový poplatník," uzavírá Polčák

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…