Senátorský klub STAN: Pandemie prohlubuje ztráty samospráv, kraje ještě nedostaly ani korunu

27.01.2021 9:09

Senátorský klub Starostové a nezávislí bude usilovat o to, aby se zákon o kompenzačním bonusu vrátil zpět do sněmovny s pozměňovacím návrhem, který zajistí kompenzace také pro obce a kraje.

Senátorský klub STAN: Pandemie prohlubuje ztráty samospráv, kraje ještě nedostaly ani korunu
Foto: STAN
Popisek: STAN

Plénum Senátu bude mít možnost rozhodnout se hned mezi dvěma návrhy z klubu STAN, a to od Hany Žákové, který obsahuje dodatečně vypočtenou částku, o kterou samosprávy přijdou v souvislosti s kompenzacemi, a od Michaela Canova, který přináší pevně vyčíslenou kompenzaci na obyvatele.

 

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
„Navrhuji, aby obce získaly 650 korun na obyvatele a kraje 300 korun. Kolegyně Žáková naproti tomu navrhuje dodatečný výpočet dle skutečnosti. Jsme připraveni prohlasovat ten návrh, který získá větší podporu senátorů z dalších klubů, v ideálním případě i podporu ministryně financí. Samosprávy čelí ohromným dopadům do rozpočtů, tyto částky by měly alespoň částečně nahradit výpadky v rámci pokračující zimní krize. Již v minulosti senátoři navrhovali kompenzace pro samosprávy, ale kraje dosud za jarní a podzimní vlnu koronaviru nezískaly ani korunu, protože i přes údajný souhlas ministerstva financí Poslanecká sněmovna návrh nepodpořila. Je nejvyšší čas to změnit,“ říká senátor Michael Canov.

Úhrada z vydobytých nerostů by měla náležet i krajům

Na základě jednání Podvýboru pro regiony v transformaci jsou členové senátorského klubu Starostové a nezávislí připraveni podpořit pozměňovací návrh k hornímu zákonu, který upravuje část rozdělení úhrady z vydobytých nerostů nejen pro obce a stát, ale také pro kraje, ze kterých pochází.

„Jiné přerozdělení navrhujeme u povrchového dobývání, což je hnědé uhlí a ostatní nerosty. Například u hnědého uhlí nyní získávají obce 33 % a stát 67 %. Navrhujeme, aby do tohoto rozdělení byly zařazené i kraje, kde se těžba nachází, protože jsou těžbou také postiženy včetně jejich dopravní infrastruktury. Pro Karlovarský a Ústecký kraj by to znamenalo částku v řádech desítek milionů korun,“ uvádí senátor Miroslav Balatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice