Senátorský klub Starostů mění název a požaduje odpovědnost státních úředníků

03.11.2014 14:18

Dosavadní senátorský klub Starostové a Ostravak s příchodem dvou nových senátorů ze severu Čech mění kromě obsazení i svůj název. Nově se bude nazývat Starostové a nezávislí, tedy totožně, jako celostátní politické hnutí, za které ve volbách kandidovala většina členů klubu. Klub zároveň deklaruje, že jednou z jeho následujících akcí bude snaha prosadit v Senátu novelu zákona o odpovědnosti státních úředníků.

Senátorský klub Starostů mění název a požaduje odpovědnost státních úředníků
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„S ostatními členy našeho senátorského klubu jsme se rozhodli jeho název změnit tak, aby korespondoval s názvem celostátního hnutí Starostů a nezávislých (STAN), což bezpochyby zjednoduší identifikaci klubu a jeho zařazení na politickou scénu samotnými voliči. Součástí klubu zůstává člen úspěšného hnutí Ostravak Leopold Sulovský, a my jsme rádi, že s ním a hnutím, které v Senátu reprezentuje, budeme i nadále spolupracovat,“ řekl
předseda senátorského klubu Jan Horník.

Jako jednu z prvních věcí chce klub v Senátu prosadit novelu zákona o odpovědnosti státních úředníků, kteří jsou v tuto chvíli takřka nedotknutelní, protože stát po nich nemusí na základě zákona vymáhat způsobenou škodu.

„Stejný návrh naše hnutí podalo již v Poslanecké sněmovně, kde se k němu už stihla negativně vyjádřit vláda. Cílem našeho klubu je otevřít téma novelizace tohoto zákona na půdě horní komory Parlamentu a následně tuto zákonnou normu v přijatelné formě i schválit, aby mohla být úspěšně postoupena Poslanecké sněmovně do dalšího legislativního procesu,“ řekl předseda klubu Horník.

„Novelu zákona v oblasti odpovědnosti státních úředníků považuji za zásadní. Pokud chceme, aby státní úředníci odváděli kvalitní práci, není možné, aby jim za případně způsobenou škodu nehrozily žádné sankce. Jsou rovněž stejně zodpovědní, jako volení zástupci,“ doplnil předseda Starostů a nezávislých Martin Půta.

Klub Starostů se nedávno například pokusil v Senátu prosadit usnesení, ve kterém Senát vyzývá vládu k přijetí sankcí vůči Rusku tak, jak je navrhla Evropská komise, a to v celém jejich rozsahu. Starostové si tím kladli za cíl, aby se Česká republika postavila po bok západních demokracií a hájila tak dodržování mezinárodního práva, které je ruskou agresí na Ukrajině zjevně porušováno. Levicová většina avšak tento návrh odmítla vůbec projednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…