Šesták (HOPB): Za chybu senátorů zaplatí vlastníci bytů v rodinných domech? Manipulace

22.03.2017 11:12

„Zrušit všechny ty darmovyjidače společnosti…“ „Opět ukázka toho jak je tato instituce k ničemu.“ „Ztrestat a zrušit neschopné senátory.“ I takové „diskusní“ příspěvky najdete pod článkem Za chybu senátorů zaplatí vlastníci bytů v rodinných domech. Jde až o statisíce, který zveřejnil nejčtenější zpravodajský server novinky.cz. Text popisuje případ pana Tomáše K., jenž před časem koupil byt, který je součástí rodinného domu na okraji Prahy. V čem spočívá údajná, v názvu článku zmíněná „chyba senátorů“?

Šesták (HOPB): Za chybu senátorů zaplatí vlastníci bytů v rodinných domech? Manipulace
Foto: senat.cz
Popisek: Mgr. Jiří Šesták, Ph.D.

V říjnu 2013 schválil Senát vládní návrh zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí. To kromě mnoha jiných obsahovalo také ustanovení o osvobození od daně z nabytí nemovitosti při první koupi bytu či rodinného domu v době do pěti let od kolaudace. Oproti stavu před schválením této normy tedy nebyl nikdo poškozen. Přesto autor článku hovoří o „chybě senátorů“.

Z dalšího popisu případu pana Tomáše K. vyplývá, že problém nastal, když ho kontaktoval pracovník finančního úřadu kvůli daňovému nedoplatku. Pana Tomáše K. se totiž výše popsané daňové osvobození netýká (platí pro bytové domy a samostatné rodinné domy, ne pro byty v rodinných domech) a daň měl při koupi své nemovitosti zaplatit, stejně jako by ji měl býval zaplatit před schválením zákonného opatření. Ani pan Tomáš K. tedy nebyl přijetím legislativní normy poškozen. Přesto autor článku hovoří o „chybě senátorů“.

Zda pana Tomáše K. skutečně mylně informovali pracovníci finančního úřadu, jak se uvádí na novinkách.cz, nemohu posoudit. Zcela určitě ale za jeho daňový nedoplatek nemůže schválené zákonné opatření.

Autor článku naprosto opominul fakt, že předkladatelem zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí byl tehdejší předseda „Zemanovy vlády“ Jiří Rusnok. Autor zapomněl zmínit i skutečnost, že pro to, aby zákonné opatření vstoupilo v platnost, musela ho dodatečně potvrdit nově ustanovená Poslanecká sněmovna. To se také stalo: 27. listopadu 2013 normu schválilo 172 ze 186 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

Ačkoliv jsem pro uvedené zákonné opatření nehlasoval, jako místopředseda Senátu cítím povinnost obhajovat naši horní komoru, pokud o ní někdo z neznalosti či záměrně rozšiřuje nesmysly. Jestliže zákon od daně z nabytí nemovitosti skutečně osvobodil pouze majitele bytů v bytových domech a nikoliv majitele bytů v rodinných domech, lze tento stav upravit novelizací předpisu. Požádám proto senátní právníky, aby normu prověřili.

Důrazně však odmítám tvrzení, že za nezaplacení daňového nedoplatku pana Tomáše K. ve výši 230 400 korun je odpovědna horní komora parlamentu. To jednoduše není pravda, ačkoliv článek na novinkách.cz svým čtenářům manipulativně podsouvá opak. Jeho autor udělal maximum pro to, aby pro svůj text získal co největší počet čtenářů a emotivních reakcí. Zkritizoval „nechtěnou a neschopnou“ ústavní instituci a podpořil obraz Senátu jako neprofesionální a chybující organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…