Šesták (STAN): Postoj premiéra Sobotky vůči Rusku je nepřijatelný

05.10.2014 22:00

Spolu s dalšími senátory jsem zaslal otevřenou výzvu předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, aby na summitu NATO stál rozhodně na straně Ukrajiny. Státu, který byl napaden Ruskem a jehož případným ochráncům ruský prezident bez skrupulí vyhrožuje jadernými zbraněmi. Netušil jsem, že pár hodin poté budu muset protestovat proti zbabělému postoji, který tentýž předseda vlády vyslovil na setkání představitelů EU.

Šesták (STAN): Postoj premiéra Sobotky vůči Rusku je nepřijatelný
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Protestuji nejen jako senátor Parlamentu České republiky, ale především jako občan. Odmítám vyhýbavý a nedůstojný postoj našeho premiéra ve věci sankcí proti agresivnímu Rusku. Schovávat se za slova o opatrnosti či rozvážnosti je licoměrné a v této chvíli i zbabělé.

Jsme obyvateli země, která několikrát ve své nedávné historii zažila, jaké to je, když přijde bezohledný soused a začne zabíjet a ničit. Víme, jaké to je, když okolní svět říká zdánlivě rozumné důvody, proč nemůže slabšímu přijít na pomoc. A víme, čím jsme za zbabělost, opatrnictví a lhostejnost okolních zemí - ale i naši vlastní - zaplatili. A čím nakonec zaplatily i ony. Jsme možná menší národ, to ale neznamená, že máme jen přežívat a sklánět se před silnějšími. Neznamená to, že máme rezignovat na důstojný a svobodný život. Neznamená to, že kvůli hospodářským zájmům máme obětovat naši svobodu, důstojnost a čest.

O co více jsme národem menším, o to více potřebujeme vůdce nejen rozumné a rozvážné, ale i statečné. A v krizi především. Potřebujeme ženy a muže, kterým se neroztřesou kolena před arogantním a nebezpečným sousedem. Potřebujeme někoho, kdo se nezalekne možné konfrontace s nebezpečným agresorem či s opatrnými a bojácnými lidmi z vlastního okolí. Po sobotním jednání představitelů EU víme, že náš předseda vlády takovým mužem není. Nemusíme znát důvody, proč se Bohuslav Sobotka schovává za politiku appeasementu. Důležité je neztratit naši vlastní svobodu, k čemuž postoj českého premiéra nakonec vést může.

Protestuji proto jako občan a přeji si, aby lidé, kteří jsou představiteli České republiky, byli lidmi moudrými a statečnými. Lidmi, pro které jsou čest a svoboda nejvyššími mravními imperativy.

Jiří Šesták,
senátor Parlamentu ČR pro Budějovicko a Třeboňsko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…