Šilar (KDU-ČSL): Věc se nakonec vyřešila tím, že skládku někdo zapálil

12.08.2015 14:36

Projev na 11. schůzi Senátu dne 12. 8. k Návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech:

Šilar (KDU-ČSL): Věc se nakonec vyřešila tím, že skládku někdo zapálil
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za KDU-ČSL Petr Šilar

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi přispět také se svojí troškou do mlýna k této diskusi. Jsem dlouholetý starosta, odpady se zabývám více než 15 roků z hlediska praxe. A z tohoto pohledu se také dívám na projednávanou novelu, která je k zákonu o odpadech.

Chtěl bych říci, že zákon o odpadech není dobrý, o čemž svědčí též množství novel a všech možných připomínek, které k němu jsou. Ale přesto tento návrh novely vznikl také na základě diskuse zde v Senáte a v našich výborech a komisích a na našich seminářích, protože to jsou věci, po kterých jsme především jako zástupci samosprávy několikrát volali. Z tohoto důvodu novelu jako dlouholetý starosta vítám. A pragmaticky, když se dívám na tuto novelu, vždycky říkám, co nám přinese, co je pro a co je proti. A vím, že z hlediska pro je daleko víc argumentů, které jsou, abychom tento návrh novely přijali a podpořili, včetně problematického příspěvku, který tam dala Poslanecká sněmovna, to znamená formou pozměňovacího návrhu o kolektivním systému a odběru pneumatik.

Většinou se shoduji s názory kolegy Vystrčila, který je také říká z praxe, ale myslím si, že oproti stávajícímu systému, který tento zákon co se týče pneumatik, řeší, bych chtěl říct jenom jednu věc. Ano, je povinný odběr 35 % vyřazených pneumatik. Ale tato odběrová místa nefungují nebo mají přeplněné kvóty a řeknou, že tyto pneumatiky prostě nevezmou. V případě, když bychom umožnili a umožníme touto novelou, že pneumatiky se budou moci odevzdávat v rámci kolektivního systému ve sběrných dvorech, přispějeme k daleko lepšímu odběru tohoto problematického odpadu a nebude nám tolik končit na černých skládkách nebo v příkopech a bude i možnost v současné době neplatit za pneumatiky.

V současné době, když starosta nebo technické služby potřebují zlikvidovat některé pneumatiky, které se jim nahromadí na různých skládkách, tak za to musejí platit skládkovné, protože to odvážejí na skládku, a není to malá částka.

Jestliže tento systém umožní aspoň částečně, abychom mohli tyto pneumatiky odvádět v rámci kolektivního systému, i když tento systém jistě není dokonalý, ale co je dneska dokonalého, myslím si, že kolektivní systém pořád funguje dobře, ne výborně, ale dobře, a funguje nám i v ostatních systémech odpadu, takže si myslím, že není důvod, proč tímto způsobem zavést i pneumatiky a jejich odběr, ale vidím to jako přínos tomu, aby se situace zlepšila. Není samozřejmě dokonalá, nebylo to řádně projednáno, ale přesto klady převažují.

Chtěl bych uvést jednu záležitost z praxe, kterou jsme měli v Pardubickém kraji, kolega Martínek si na to bude také pamatovat. měli jsme tam likvidaci jednoho skladu pneumatik v Boru u Skutče, kde před mnoha a mnoha lety jistý podnikatel to začal sbírat, že to bude využívat. Skončila z toho černá skládka, se kterou nikdo nebyl schopen více než 10 let něco udělat. Věc se nakonec vyřešila tím, že skládku někdo zapálil, což je určitě velmi "ekologický" způsob likvidace pneumatik. Takto to bohužel končí, když se s pneumatikami i s ostatními odpady nebude něco dělat, a třeba i pomocí kolektivního systému.

Jsem pro, abychom přijali tuto novelu zákona o odpadech, přestože se chystá nová novela, že se chystá nový zákon, ale je to otázka času. A přestože některé věci tam nejsou dokonalé, myslím si, že z hlediska pragmatického bychom měli tento návrh zákona podpořit tak, jak byl přijat v Poslanecké sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.