Šimo (TOP 09): Pokud chceme platy jako v Německu, musíme změnit svůj přístup

19.02.2017 22:00

TOP 09 ve své střednědobé „Vizi pro Českou republiku 2030: Úspěšná země – odolná společnost“ z konce ledna 2017 očekává vyrovnání životní úrovně s Německem. Věřím, že to není nesplnitelný cíl, ale vyžaduje to náš aktivní přístup a změnu myšlení.

Šimo (TOP 09): Pokud chceme platy jako v Německu, musíme změnit svůj přístup
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Po schválení navýšení minimální mzdy od 1.1.2017 na 11 000 Kč se objevily bouřlivé diskuze, které srovnávaly její výši s jinými státy v EU. Ekonomika v ČR roste a zvyšuje se HDP. Máme také historicky nejnižší nezaměstnanost a firmy často neúspěšně hledají zaměstnance. Proč tedy logicky nerostou výrazněji i platy?

Pouhé pasivní čekání na vládní nařízení, jako jediný způsob zvýšení minimální mzdy, nebo spoléhání se na státní aparát není podle mého efektivní cestou. Pokud chceme dosáhnout vyšších mezd a životní úrovně podobné našim západním sousedům, je třeba změnit hlavně náš přístup. V době, kdy má ČR nejnižší nezaměstnanost a nabídka volných pracovních pozic je opravdu velká, máme ideální podmínky pro vlastní seberealizaci a uvědomění si naší „profesní hodnoty“. Proč kývat na pochybné pracovní nabídky a proč zůstávat v pracovním poměru, kde finanční ohodnocení neodpovídá odvedené práci? Doba krize je pryč. Firmy se doslova perou o kvalitní zaměstnance.

Abychom v České republice dosáhli vyšší životní úrovně a platu jako v Německu, je třeba změnit hlavně myšlení a přístup nás samotných. Je nutné být zdravě sebevědomý (to musí být samozřejmě podložené kvalitní a poctivou prací), uvědomit si svoji hodnotu a toto uplatnit v pracovně právním vztahu. Tento postup pro nás bude daleko efektivnější než pouhé očekávání nového vládního nařízení.

MGR. LENKA ŠIMO, TOP 09 ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.