Šimral (Piráti): Projekt iKAP II nabídne zdarma pražským školám nová témata a řešení

14.02.2022 13:57 | Tisková zpráva

Předčasné odchody ze vzdělávání, prevence a řešení (kyber)šikany, rozvoj demokratických principů, potřeby žáků s odlišným mateřským jazykem, podpora vedení pražských škol. Nejen tato témata a aktivity nabízí prostřednictvím partnerů projekt iKAP II – Inovace ve vzdělávání, o kterém dnes jednala Rada hl. m. Prahy.

Šimral (Piráti): Projekt iKAP II nabídne zdarma pražským školám nová témata a řešení
Foto: praha.pirati.cz
Popisek: Vít Šimral

Celková alokace projektu, podpořeného fondy Evropské unie (skrze OP VVV), přesahuje 350 milionů korun. Jelikož je projekt finančně podpořen z fondů EU, pražské školy nezaplatí za nabízené programy a aktivity ani korunu.

Zkratka iKAP znamená „implementace Krajského akčního plánu“ – tedy proces, kdy se do praxe zavádějí priority vzdělávání, které jsou v takovém plánu definované. Krajský akční plán (KAP) je, obecněji řečeno, nástroj pro zlepšení řízení škol, hodnocení kvality vzdělávání a plánování strategických kroků vedoucích ke zvýšení kvality vzdělávací soustavy kraje i jednotlivých škol. To vše v souladu se vzdělávacími prioritami MŠMT.

„A právě priority ministerstva školství a hlavního města Prahy v oblasti vzdělávání přenáší do praxe projekt iKAP II – Inovace. Pro Prahu ho koordinuje Pražský inovační institut, jenž se už dva roky zaměřuje na inovace a propojení vzdělávání, veřejného sektoru a podnikání v metropoli. Tento inovační projekt je jedním z největších, který institut řeší, má celkem jednačtyřicet partnerů,” uvedl pražský radní pro oblast školství a podpory podnikání Vít Šimral.

Hlavních partnerů, kteří budou v následujících dvou letech realizovat většinu plánovaných aktivit, je dvaadvacet. Jsou mezi nimi neziskové organizace (např. META, InBáze, Vigvam, Společnost pro kreativitu ve vzdělávání nebo CEDU – Centrum pro demokratické učení) i akademické a vzdělávací instituce (Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, ČVUT, Gymnázium Na Zatlance, Akademie řemesel Praha a další).

„Naším cílem je pomáhat školám zavádět inovativní postupy řízení i výuky tak, aby se žáci učili v prostředí, které je plně podporující,“ říká Petr Valenta, gestor projektu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Vždy budu více akademik a lékař než politik

23:08 Ministr Válek: Vždy budu více akademik a lékař než politik

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k sympoziu České společnosti intervenční radiologie