Šimůnek (KDU-ČSL): 25 let čekání na obchvat České Lípy

19.07.2020 19:09

Česká Lípa je jedním z posledních větších měst, ve kterých prochází doprava přímo středem města. Trpíme tím my - obyvatelé města i životní prostředí, při sebemenším problému doprava v celém městě kolabuje.

Šimůnek (KDU-ČSL): 25 let čekání na obchvat České Lípy
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Každý den cestou z práce projíždím v odpolední špičce naší nejvytíženější městskou komunikací -  Děčínskou ulici. Tou denně projíždí až 25 tisíc aut, často tu všichni čekáme mnoho minut. To je dobrý čas přemýšlet na tím, jak moc by našemu městu prospělo vybudování západního obchvatu, na který marně čekáme už desítky let.

Českou Lípou prochází jedna ze základních silničních tepen České republiky - silnice 1. třídy I/9, která propojuje Prahu s Německem ve směru hraničního přechodu v Rumburku. Kamiony z I/9 zde často odbočují právě na Děčín, což vede k tristní situaci právě na Děčínské ulici, ale i v samotném centru a následně pak na příjezdu z dalších směrů.

OBCHVAT? Čekáme na rozhodnutí vlády..

Projekt obchvatu je na stole už dlouho - letos už přesně 20 let. V první fázi jde o úsek mezi Dubicí a Dolní Libchavou, v délce půldruhého kilometru a s pěti mosty - přes dvě vodoteče, dvě místní komunikace a železnici. Ten by řešil podstatnou část problému a náklady na jeho výstavbu se odhadují na necelou půl miliardu Kč.

Protože jde o přeložku silnice první třídy, není bezprostřední řešení ani v rukou obce, ani v rukou kraje, ale závisí na rozhodnutí vlády. Už několik premiérů v řadě za sebou tvrdí, že záležitost považují za prioritní. Současný premiér Andrej Babiš dokonce už i něco konkrétního udělal: podepsal petici za dostavbu obchvatu...

Po uplynutí dvou let od tohoto podpisu se začalo zdát, že se snad už konečně začínají doopravdy hýbat ledy: ministr dopravy slíbil, že nejpozději v květnu 2020 bude podána žádost o územní rozhodnutí. Ani to se však nerealizovalo. Do hry totiž vstoupil Liberecký kraj, který si vyžádal doplnění projektové dokumentace. Žádost tedy nebude podána dříve než na podzim.

Co může udělat krajská samospráva?

Proces rozhodování i zahájení stavby je dnes natolik zpožděný, že už zřejmě není reálné zprovoznění stavby ani do konce volebního období krajského zastupitelstva, které zvolíme letos v říjnu! A to je možná kámen úrazu - vláda i krajští zastupitelé musí uvažovat v delším horizontu, než je jen jejich funkční období a soustředit se i na projekty, kterými se nebudou moci pochlubit už v příští volební kampani.

Krajská samospráva sice stavbu obchvatu sama nevyřeší. Musí ale vyvíjet efektivní tlak na centrální orgány a soustavnou komunikací a spoluprací se všemi zúčastněnými stranami dosáhnout viditelného posunu v přípravách a schvalování tak, aby svým nástupcům za čtyři roky předali projekt obchvatu v takové fázi připravenosti, že do jeho zprovoznění pak bude zbývat už maximálně rok.

Je jisté, že stavba našeho obchvatu se stejně jako každá podobná dopravní stavba pochopitelně některých konkrétních občanů dotkne i negativně. Prosím však o pochopení, že je nezbytné hledat optimální řešení ve prospěch pro celé město a celý region. Za sebe slibuji, že v případě zvolení pro to udělám vše, co bude v mých silách.

Ing. Josef Šimůnek, kandidát KDU-ČSL do KZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…