Šincl (ČSSD): Čeští zaměstnanci v práci tráví nejvíce času a dostávají za to skoro nejméně

02.02.2017 17:38

Ústní interpelace na 54. schůzi sněmovny 2. února 2017:

Šincl (ČSSD): Čeští zaměstnanci v práci tráví nejvíce času a dostávají za to skoro nejméně
Foto: archiv LŠ
Popisek: Ladislav Šincl

Vážený pane premiére, v současné době v ČR vydělávají zaměstnanci mnohem méně, než jejich západní kolegové u stejného zaměstnavatele. Není podle mne možné, aby např. ve stejném supermarketu v ČR, na Slovensku, v Rakousku, který má stejné zboží, platili jinak za úplně stejnou práci. Není přece spravedlivé, aby byly rozdíly ve mzdách tak obrovské. Je nehorázné mít za stejnou práci nižší plat na obdobných pozicích jen pár kilometrů přes hranice.

Nejde jen o prodavačky v supermarketech. Takových podobných pracovních pozic, kdy lidé vykonávají stejnou práci jako jejich kolegové, např. v Německu, v Rakousku atd. je spousta. Jedním z možných řešení by mohlo být zvýšení minimální mzdy. Bohužel ve všech zemích, které sousedí s ČR je minimální mzda vyšší než u nás. Např. v Německu je minimální mzda přes 38 tis. korun. U nás dnes je 11 tis. korun. Proto je podle mého názoru potřeba minimální mzdu dále zvyšovat, aby se lidem vyplatilo pracovat a aby lidé nebyli závislí na sociálních dávkách.

Zvyšování minimální mzdy má velký význam na posílení motivace lidí k práci a zároveň přispívá ke zvýšení jejich kupní síly. Navíc lidé, kteří pracují a pečují o děti, jsou ještě podporovány systémem slev na dani, tzv. daňovým bonusem, na které nemají osoby bez práce nárok. Čeští zaměstnanci patří v rámci EU mezi ty, kteří v práci tráví nejvíce času a dostávají za to v EU skoro nejméně. Strany vládní koalice se zavázaly ke zvyšování minimální mzdy na úroveň 40 % průměrné mzdy v koaliční smlouvě.

Z toho důvodu se vás chci zeptat, zda-li ještě v tomto volebním období se zasadíte o další zvýšení minimální mzdy a celkově úroveň mezd a platů v ČR, aby se konečně začaly blížit našim sousedním zemím, jako je Německo a Rakousko. Děkuji za odpověď.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).