Šír (ČSSD): Dvě srpnová výročí

28.08.2015 20:51

V pátek 21. srpna jsme uctili památku zavražděných občanů Liberce v roce 1968. Tehdy naši zemi obsadily ozbrojené kohorty „velkého medvěda“ za pomoci panáčkujících spojenců z NDR, Polska, a dalších.

Šír (ČSSD): Dvě srpnová výročí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Tu dobu jsem zažil jako puberťák. Taky jsem s kamarády psal na různá místa psal různá hesla, taky jsem věřil jako jiní, že to tak nemůže zůstat. Že se nás, naší malé republiky někdo zastane, že to těm Rusňákům natře. Podepisovaly se petice o podpoře zákonného vedení státu, petice o vzniku „neutrálního“ státu. Ono ale nic!

To jsme nevěděli, že 23. srpna je výročí jednoho hanebného aktu. Ten den se vrazi Stalin a Hitler dohodli, jak si rozdělí sféry zájmů v Evropě. Chvíli pak ten pakt fungoval. Áda si mohl dovolit tažení do západní Evropy a když se mu zdálo, že by to v Anglii nemuselo vyjít, obrátil svou válečnou mašinérii na východ. Potom se zase kluci z Anglie, USA a Francie začali kamarádit s „KOBOU“ (Stalinem). O paktu Molotov-Ribbentrop se přestalo mluvit. Velká trojka, tak si spojenci začali říkat, se posléze dohodli o dalším dělení Evropy. A jsme u toho !!! Jak jsme byli v roce 1968 naivní. Mysleli jsme, že nám ten hodný západ přijde na pomoc. 

Ono ale nic!

Západ se zachoval stejně, jako například Koba, který po válce nepřišel na pomoc Řekům. Řecko bylo přece podle dohody Velké trojky ve sféře zájmů Anglie.

Nedávno jsem sledoval pořad o revolučních událostech v Polsku v 80 letech. Když supové z východu debatovali, jak vyřešit Polsko, tak jeden generál řekl : …rozhodně tak nemůžeme s vojskem. Poláci nejsou Češi. Poláci by se bránili. Ano. Nebránili jsme se, těch, kteří v srpnu 1968 a posléze 1969 vystoupili proti tomuto barbarskému  aktu bylo zatraceně málo. Připomínejme novým generacím, co se tehdy stalo. Budujme v mladé generaci národní hrdost.

Milan Šír

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…