Skála (KSČM): Dějiny mrzačené nadoraz

24.10.2016 18:52

Dvojí metr je na koni. Darebáctví slouží do roztrhání těla. Mosul je v Iráku, Aleppo v Sýrii. Jsou na tom zhruba stejně. Masu bezbranných civilistů tu drží jako rukojmí džihád.

Skála (KSČM): Dějiny mrzačené nadoraz
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Mosul však dobývá i Amerika. Aleppo – syrská armáda a ruské letectvo. V Mosulu se nám civilisté, ohrožení válkou, líčí jako živé štíty. V Aleppu - jako oběti válečných zločinů. A proto i důvod pro další  sankce – proti Asadovi a Moskvě.

Čím větší švindl, tím divočejší alibi. Tuzemský rekord drží Lidové noviny. Řeč je o středečním článku Petra Zídka  Španělsko 21. století. Španělskem míní občanskou válku v letech 1936 - 1939. Masakry, páchané fašistickou juntou a Hitlerovou Luftwaffe, přibližuje reportáží Přítomnosti, řízené Ferdinandem Peroutkou.

Aby se o to víc urval ze řetězu svou vlastní historickou paralelou: Sýrie se stala Španělskem 21. století. Krutá občanská válka plná ideového a náboženského fanatismu, v níž spolu v zastoupení bojují také hlavní mocnosti. Asad si nezadá s Frankem v krutosti a Putinovi piloti mají stejně málo lidských zábran jako ti Hitlerovi. Dnešní syrští povstalci jsou ještě znesvářenější, než byli španělští republikáni. Mladí džihádisté přicházející na syrské bojiště z evropských zemí mají zápal někdejších interbrigadistů.

Nejenom Rusko, ale i západní země (v čích prackách asi?), tak jako regionální mocnosti typu Turecka v Sýrii nepochybně testují nové zbraně a způsoby vedení války, stejně jako tak činilo ve Španělsku nacistické Německo, fašistická Itálie a komunistický Sovětský svaz. Jen jedno zatím nevíme: stane se Sýrie předobrazem průběhu světové války, tak jak se jím stalo Španělsko?

Ta historická paralela stojí na uších celá. Vláda Bašára Asada je obdobou republikánů, a ne Frankovy junty. Jak proto, že vyšla z legálních voleb, tak tím, co hájí. Obdobou fašistických pučistů je teroristická chátra, proti níž brání svou zemi. Interbrigadisté nasazovali krk za demokracii a pokrok. Mladí džihádisté, pašovaní z Evropy – za fanatický středověk. Zato v roli, již hrají jednotlivé mocnosti, se toho až tak moc nezměnilo. Hitler imponoval i značnému dílu kapitálu, napajcovaného liberální šminkou. V masakrech republikánů i civilistů nebránil Frankovi, ani zahraničním misím Berlína a Říma. Mastil si na nich kapsy i vojenskými dodávkami. Moskva vyzbrojovala napadenou republiku. Ruští piloti riskovali kůži proti fašistickým řezníkům. Tak jako proti teroristické verbeži, najímané na změny režimu v 21. století. Bývala hordou legračních hadrníků. V sílu, z níž běhá mráz, ji vycepovaly služby, řídící demokracii na export. Groteskním šaškem, než si ho našli podobní sponzoři, byl roky i Hitler.

Dobový apel KSČ mířil do černého – U Madridu se bojuje i za Prahu. Dneska je na ráně Damašek. Madrid to nakonec neustál. Světová válka propukla pár měsíců nato. Damašek - s Moskvou za zády - teroristy poráží. Poměr sil míří opačně, než koncem 30. let.

Zídek je z těch, komu to pije krev. Slepý vztek umí jen leporela z urážek – Asad s Putinovou pomocí vyvraždí všechny své odpůrce a bude zemi vládnout další desetiletí tvrdou rukou stejně jako Franco ve Španělsku. Peroutka fandil republikánům. Lidové noviny v 21. století – teroristické chátře.

Josef SKÁLA, místopředseda ÚV KSČM

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…