Skála (KSČM): Export zkázy už nedá ani na vlastní rozvědky

19.03.2015 20:58

Se „změnami režimu“, režírovanými z Washingtonu, je to na stejné brdo. Tím spíš s „humanitárním bombardováním“. Když se pak vymlouvá, že se to „vymklo z ruky“, věž jako lež je i to. Co nadělí Libyi, věděl i od kanadské rozvědky.

Skála (KSČM): Export zkázy už nedá ani na vlastní rozvědky
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Deník Ottawa Citizen se k jejím raportům dostal už počátkem ledna. V předvečer výročí zkázy, jíž nezabránily, navázal portál What´s Left:

Že nálety, simulující „ostrahu bezletové zóny“, povedou k „vleklé občanské válce“, věděli od kanadských kolegů včas i všichni spojenci. Zvlášť nechutný masakr to bude – stálo v té diskrétní korespondenci – pokud Západ „povstalcům proti Muammaru Kaddáfímu poskytne i přímou vojenskou asistenci“. Libyi uvrhne do „chaosu“ a „řeže  konkurenčních kmenů o vládu nad zemí“.  

Kanada se na tom podílela vehementně. Šéf její diplomacie John Baird   hřímal: „Jedna věc se dá tvrdit kategoricky - nic horšího, než Kaddáfího režim, zemi už ani potkat nemůže.“ Neb pumám, decimujícím Libyi, vede ruku  „dobře promyšlený plán, který ji změní v demokracii“.

Humanitární bombardování začalo 19. března 2011. Kanadská vojenská rozvědka mu zkoušela zabránit i ještě čtyři dny předtím. „Vleklá  kmenová/občanská válka“ – stojí v tom raportu - hrozí „zvlášť tehdy, dostane-li se vzbouřencům i vojenské pomoci“.

Na Kanadské královské letectvo připadla celá desetina všech náletů. Jeho personál „privátně žertoval, že kanadské CF-18 byly ´součástí vzdušných sil al-Kájdy“.

Že „povstalci, napojení na islámský extremismus, mohou z leteckých úderů profitovat“, připouštěl i americký admirál James Stavridis, velící tehdy silám NATO. Bagatelizoval to však coby „druhořadou marginálii“. Neb „opozici“ prý tvoří „odpovědní muži a ženy“.

Libyí zmítá chaos a fanatická řež. V tom víru zmizel i český kuchař. Mívali jsme tam privilegovanou pozici. Teď ho tam ZaMiNi hledá jako jehlu v kupce sena. A doznává bez mučení, že samo už v Libyi neumí zhola nic. 

Tím víc je na ráně kanadský premiér Stephen Harper. Brání se legračními filipikami: nálety měly „jen ochránit ty, po kom šel Kaddáfí“; a čím skončí,  „nechaly na samotné Libyi“. 

Harper není zdaleka sám, kdo zatlouká i křivácký podraz. Ottawa Citizen ho připomíná všem, kdo si amputovali i svědomí: „Kaddáfí byl sice považován za brutálního diktátora, pak si s ním ale lídři Západu padli do náruče a poskytli jeho silám výcvik i zbraně. Analytikové Ministerstva obrany také zaznamenali, že ve válkách proti al-Kájdě a islámskému extremismu byl Kaddáfí věrným spojencem Západu. Jeho kroky proti silám, napojeným na al-Kájdu, i to, jak se Spojenými státy spolupracoval svými informacemi o teroristických sítích, kvitovaly zprávy Ministerstva obrany za roky 2002, 2003 i 2006.“ 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Skála

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby