Skála (KSČM): Trump a trampoty modrého ptactva

05.01.2017 10:42

Prozření nejsou k zahození, ani mají-li zpoždění. Tím spíš u těch, co nejsou bez viny.

Skála (KSČM): Trump a trampoty modrého ptactva
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Pak nabízí i doznání. Často docela parádní. To kouzlo nechtěného si právě dopřává Petr Fiala. Poslední z lídrů modrého ptactva, co povážlivě pelichá. Své slohové cvičení nazval Trumpovo kyvadlo. Z nasliněného prstu, vystrčeného na vítr, čte docela talentovaně. Pravice z Bushovy voliéry, otce i syna, osiřela. Bill utěšuje Killary. Barack stříhá metr. Sirotě nad Vltavou hrozí samota kůlu v plotě. Pirueta, kterou bere na ramena, přetřásá témata, žhavá i doma.  

Lídr partaje, co hlásala pravý opak celé dekády, se tak poslušně hlásí i k Trumpově redefinici kdysi pravicové mantry volného obchodu na všech úrovních, toku kapitálu bez ohledu na hranice, nerozlišování domácích a zahraničních investorů a toho, že zahraniční kapitál je vždy dobrý, jak to známe z 90. let i z našich diskusí. Teď se k té veteši nezná. Neb i Trump totiž vyhlásil program omezení globálního obchodu, přihlásil se k ochranářským opatřením a chce chránit americký trh a americká pracovní místa.

Česká pravice visí na rtech Americe. Trumpova inaugurace je za dveřmi. Pravdy, jež mívalo za svatokrádež, bere na milost i modré ptactvo. A dere se za kecpult jejich vykladače. Teď to chce – hřímá z něj Petr Fiala - bránit nekontrolovanému odlivu kapitálu, který oslabuje národní ekonomiku, kupní sílu obyvatel i prosperitu. Jako lev chránit i celá odvětví před konkurencí jiných ekonomických mocností a nadnárodních společností. A vedle vlastních podnikatelů a zaměstnavatelů i pracovní místa pro domácí zaměstnance. Neb právě to vše jsou věci, které jsou nesmírně aktuální a jimž mnozí ´retropravičáci´ nerozumí, protože žijí s ideologickými klapkami ekonomických teorií na očích a nevidí, co se ve společnosti a ve světě děje. Globalizace končí, v zahraničí se o tom mluví již řadu měsíců. Trhy se začínají chránit…   

Tam, kde nevládnou poskoci cizí moci, si své trhy chrání   nepřetržitě. Proti diktátu ekonomických mocností. I nadnárodních společností. To o něm byla, je a bude globalizace, sevřená v kleštích zisku z cizí práce. Pravice – a  „levice“ na baterky jakbysmet - ji roky líčila jako procesí k rohu všeobecné hojnosti. Aby v zajetí té slabomyslné mantry páchala právě to, proti čemu teď Fiala haraší.

Naše ekonomika – na to, jak relativně je malá i závislá na vnějších vztazích – už pozoruhodně svébytná byla. Kvanta přidané hodnoty inkasovala i z okolního světa. Pravici zaslepily ideologické klapky na očích už v pohledu na to, co zdědila. Kolektivní investici řady generací – jejich práce, úspor i odložené spotřeby – dala do frcu. Za hubičku, šejdířské provize a na dluh, který znárodnila. A všem, kdo ho nenasekali, rozepsala i s úroky. Aby nás - ve vleku ekonomických teorií, k nimž se teď Fiala nehlásí - změnila v hříčku nekontrolovaného odlivu kapitálu který oslabuje národní ekonomiku, kupní sílu obyvatel i prosperitu.

Z rauše na faraónských rautech ji probouzí až Donald Trump. Ten zase jen proto, že dezercí kapitálu za co nejlacinější prací si řeže haluz pod šimpánem i sama Amerika. Klame ODS tělem i tentokrát? Nebo snad opravdu vyráží překročit svůj stín? Musela by to dokázat ráznými kroky, jež začnou dílu zkázy čelit aspoň se zpožděním. Právě ty se však nerýsují ani v zárodku.

Tím víc se vkrádá jiné podezření. Švindl české cesty byl z dílny modrého ptactva. Vábil na transformaci do domácího vlastnictví. Nabalíkovala se jen kasta vykuků. Jsme cizí kolonií v srdci Evropy. Na ty, kdo zůstali gastarbeitery ve vlastní zemi, zbyl jen suverénní dluh. Brojí-li proti nekontrolovanému odlivu kapitálu strana privatizačních vykuků, bude to v jejich, a ne v zájmu dolních deseti miliónů. Vábí nás na reprízu české cesty. Zisků jen pro kastu, která se už nabalíkovala. A nákladů na hrb všech ostatních.

Ten švindl trpí i horší vadou na kráse. Privátní kapitál totiž na žádnou cestu, co bude skutečně suverénní, už ani nemá. Tu šanci si vzal právě tím, jak naložil se vším, co mu spadlo do klína. Zničil to hodokvas primitivní lakoty. Loudit ve službách druhého pokusu, jenž by nás okradl ještě víc, je vrcholem nevkusu. Privátní kapitál nás zaprodal. Suverénní zůstanou jen zdroje ve vlastnictví, jež nikdo zcizit nesmí. A právě to je téma, s nímž levice, co není na prodej, začne porážet své soky. A hnát na hrách i samotné vykuky, kteří českou pravici pasou.   

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.