Skála (KSČM): Válčení kruší i duši, otužilou z West Point

15.12.2015 7:36

Joachim Hagopian absolvoval i West Point. Kariéru udělal v U.S. Army. Teď mu tamtamy, žádající „Podpořit naše hochy“, lezou krkem. „Vymývají mozky.“ Je to „prolhané alibi válkám a násilí“. Protřelý mazák jim nahlíží pod kůži:

Skála (KSČM): Válčení kruší i duši, otužilou z West Point
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Spojené státy jsou ultra násilnickou zemí.“ „Válčící a agresívní nejvíc na světě.“ „Od II. světové války povraždily na 30 miliónů lidí.“ „90 procent z nich byli odhadem civilisté.“

Příští rok uplyne od vzniku USA 240 let. „Lidské bytosti jsme po světě vraždili po 223 roků.“ Po „93 procent své existence“. Také „po II. světové válce“ – a to „jen do roku 2001“ – „jsme iniciovali 201 ze všech 240 ozbrojených konfliktů“. „Americké impérium chaosu a destrukce“ v nich pobilo „milióny nevinných lidí“. „Sami nic špatného neudělali.“ Je se „ve špatný čas tragicky ocitli na špatném místě“. V zemích, jež měla „na mušce Amerika“, posedlá „nadvládou a hegemonií globální supervelmoci“. 

Stigma „zahraničního nepřítele Spojených států“ hrozí „kterékoli zemi, jejíž vedení dá přednost blahobytu vlastních občanů, nezávislosti a kvalitě života před fašistickými nadnárodními korporátními zájmy impéria Spojených států“. Pak je „ekonomicky napadena sankcemi a embargy, politicky propagandistickým lhaním a pohrůžkami i vojensky umělými pohromami/klimatickou válkou, invazí a okupací i letitými krvavými konflikty, terorismem, převraty a atentáty“. Z názorných příkladů lze „namátkou uvést   třeba KubuVenezueluHaitiPanamuÍránSýrii,IrákPákistánJemenSomálskoSúdánKongoSeverní Koreu,DonbasPalestinu či Rusko“.      

Už po víc než století je to seriál „znásilnění a loupeží“. „Rabování přírodních zdrojů.“ „Donucení k nelidsky otrocké práci.“ Povolným nástrojem této politiky jsou i „loutkoví diktátoři“. Ve „šlépějích britského impéria, skládá se i celá domácí a zahraniční historie Severní Amerikyz vražedné genocidy, zotročení, loupení a podmanění jiných ras tmavší pleti“.

Co tu bylo „už před válkami Afghánistánu Iráku“, zažívá dnes ještě větší boom: „Roku 2008 utratily Spojené státy na amorální, nezákonnou válku v Iráku každých 5 sekund víc peněz, než kolik jich průměrný Američan vydělá za celý rok. 80 procent amerických daní financuje rozpočet Pentagonu a jeho válek po světě.“ „Americkou střední třídu to decimuje.“ Ve „Spojených státech tak už ani  netvoří většinu“. Tím víc to „zbídačuje Američany, vězící v nouzi“.

Přes milión životů zmařila - „podle konzervativních odhadů“ – sama americká agrese v Iráku. Spolu s invazí do Afghánistánu a údery v Pákistánu to jsou milióny dva. Jsou to „kolosální zločiny proti lidskosti“. „Americká totální destrukce Iráku a Libye“ je „změnila ve zhroucené státy“. Z čiré „pomsty za to, že se jejich lídři, jeden čas spojenci Spojených států, odvrátili od amerického petrodolaru“.

Teď jsou to zase Spojené státy, kdo nese – „víc než kterákoli jiná země“ - odpovědnost za to, že „Islámský stát inkasuje miliardové zisky z ropy, ukradené Iráku a Sýrii“. Že jimi „financuje největší teroristickou skupinu planety“. A „největšími kupujícími teroristické ropy jsou Turecko Izrael, komplici Spojených států na poli zločinu“.

Washington má lví podíl i na tom, že „dnešní svět praská zbraněmi ve švech“. A je tak „nebezpečnější, než kdykoli v dosavadních dějinách lidstva“. Právě Washington je „lídrem závodů nevídaných ve zbrojení“, „vynakládajícím kvanta miliard na zbraně hromadného ničení“. Svou „imperiální agresí nutí markantně zvyšovat vojenské výdaje i Rusko aČínu“. Už „před deseti lety se vojenský rozpočet Spojených států téměř rovnal týmž výdajům celého okolního světa dohromady.“ V prvé dekádě našeho století – přesněji v letech 2003 – 2012 –  nabobtnal ještě víc: ze 417,4 na 682 miliard USD. 

Ostatních téměř 200 zemí světa má v zahraničí jen hrstku vojenských základen. Na „rozdíl od Spojených států, udržujících ve více než tisíci vojenských objektech po všech světadílech 1,5 miliónu okupantů v aktivní službě“. Další expanzi svých vojenských základen oznámil Pentagon tento týden. Jejich přesný počet se zatím tutlá. Mají být dislokovány hlavně v západní i východní Africe a Afghánistánu. „Tajné operace speciálních sil Spojených států“ se – „často ve stylu noční gerily“ – dopouštějí „teroru ve víc než 135 zemích“ („zhruba 75 procentech jejich celkového počtu“).

Z Afghánistánu a Iráku – „dvou nejdelších amerických válek“ -  se vrátilo v rakvích přes 6.800 amerických vojáků (a „7.000 civilních kontraktorů“). Na milión dalších utrpělo zdravotní újmu, ať už na těle či na duchu. Těm, kdo to odnesli posttraumatickým syndromem či jinými nočními můrami, se ordinují psychofarmaka, generující mastné zisky farmaceutickým gigantům (“Big Pharma“). Samy válečné veterány však ženou do doživotní závislosti, často s tragickými následky. „Už po několik let jich spáchá sebevraždu v průměru 22 za den.“ Jiná „studie prognózuje, že půl miliónu veteránů skončí  před trestním senátem“.

Téměř polovinu kongresmanů (44 %) tvoří dolaroví milionáři. „Službou v uniformě z nich prošlo jen 19 %.“ Ti „váleční štváči jsou však kdykoli s to vyslat mladé muže a ženy z nejnižší třídy do pekla špinavýchObamových válek“ (v „bezpočtu bojišť napříč světem, o nichž pak veřejnost jaktěživ neuslyší“). „Vlastní syny a dcery těch, kdo je tam posílají, však v žádné z těch válek na hony od vlastních hranic bojovat jaktěživ neuvidíte“. „To, jak vláda s našimi vojsky zachází, zneužívá je a nechává na holičkách, je pobuřující.“

„Po vnitřním převratu 11. září (míněno 2001) se stali obětí vražedné války neokonů s terorem i občané Spojených států.“ „Terorizuje je jejich vlastní vláda zločinecké kabaly a militarizovaný policejní stát.“ I dnes se sice „zaštiťují přísahami na Ústavu a americký lid“, „jeho svobodu a občanská práva mu však fakticky ukradly“. Zatím to vyvolává jen nepatrný odpor. Hlavně proto, že lidé jsou „bombardování lhaním a dezinformací masových médií po čtyřiadvacet hodin a sedm dní v týdnu“. Že samy „vládnoucí elity ovládají všechny stránky masových médií“. A uplatňují „širokospektrální cenzuru filmů, televize i videoher, glorifikujících násilí a války“. Takže i „vše, co dnes produkujeHollywood, podléhá kontrole, vedoucí k armádě, CIA FBI“.

O „masakrech a hrůzách, páchaných vražednou mašinérií imperiální říše“ tak většina americké veřejnosti nemá tušení. Tím spíš, že jde stále víc o byznys  „armád dobrovolníků“. „Méně než jediné procento Američanů v uniformách“ - a „víc než 99 procent amerických civilistů“ - tak dělí i stále neprostupnější komunikační bariéra.

O to akutnější je „těm v uniformách připomenout, že přísahali chránit Ameriku“. Hájit ji „před domácím i zahraničním nepřítelem“. Tím naléhavější je vysvětlit i všem ostatním občanům, že „už nežijí v demokratické republice, ale totalitním policejním státu“. Že jejich „domácím nepřítelem není kriminalizovaný disent, ale federální vláda“. Že místo „slepé  poslušnosti je třeba se psychopatům u moci rázně postavit“. Také sám „vojenský personál musí za své kroky převzít odpovědnost“. A „dělat jen to, co je správné z pohledu Ústavy i lidskosti“.

Rok, který za pár ní skončí, je – uzavírá Hagopian - přelomový hned dvojmo. Jak co do „globální expanze terorismu, šířícího smrt, válku a destrukci“. Tak co do „vzestupu východní rivalů, Číny a Ruska“. Ten vede k poznání, že „svou válku za to, aby americký dolar zůstal světovou rezervní měnou, prohrává, i vládu Spojených států“.

Je to „konečná partie pozdní mocenské elity“. Místo rituálů „Podpořte naše hochy“ to chce pravý opak. „Podpořit boj lidstva za přežití.“ Za „vítězství nad zlem“.    

Píše vzrušeným tónem i absolvent West Point. Poskoci „spojenecké vděčnosti“ mají o čem přemýšlet.     

It’s Time to Stop “Supporting Our Troops”: Thirty Million People Killed by U.S. Since the End of World War II

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…