Skála (KSČM): Výnos z lithia všem Čechům, a ne privátním protinožcům

03.10.2017 18:43

Stupeň, jejž dosáhla mentalita koloniálního předklonu, už trčí i z mediálních titulků „Lithium z Cínovce by se mělo zpracovávat doma.“ „Stát podepsal memorandum s australskými těžaři. Zajistí, že se lithium bude zpracovávat v Česku.“ Atd. atp.

Skála (KSČM): Výnos z lithia všem Čechům, a ne privátním protinožcům
Foto: archiv
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Titulky ohlašují triumf, dosažený v národním zájmu. Právě ten ovšem vyvrací už sám text, který uvádějí. Řeč je o memorandu o porozumění, podepsaném ministerstvem průmyslu a obchodu – s australskou společností European Metals Holdings Ltd. (EMH), která prý „respektuje požadavek ministerstva průmyslu zpracovávat vytěženou rudu v ČR“.

Jistě, ty miliardy vytěžených tun by vozil až do Austrálie jen blázen. Otázka nezní, kde se budou zpracovávat, ale kdo tu šanci dostane – a bude tak inkasovat i zisk. Australská firma sleduje vlastní zájem. Má slova nejsou výčitkou na její adresu. Na tom, co se týká zájmů deseti miliónů nás, Čechů, však nic nemění ani její nabídka, aby se investičním partnerem projektu stal český stát.

Proto jsme podepsali petici, adresovanou Poslanecké sněmovně PČR. Připojuje s k ní jak veřejnost „napříč spektrem“, tak politici z řad jiných stran a hnutí. Tady je v plném znění:

PETICE

Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

Nerostné bohatství České republiky patří, stejně jako voda, všem jejím občanům. V posledním čtvrtstoletí však vynáší soukromé zisky v miliardách, odplývající z velké části do ciziny. Lidi s běžnými příjmy to poškozuje nehoráznými cenami vody i mnoha produktů z domácích darů přírody. U lithia, jehož zásoby nás řadí na čelné místo ve světě, to už dopustit nelze. Oč nepostradatelnější je pro řadu oborů, jimž patří budoucnost, tím spolehlivější musí být záruky, že bude zhodnoceno ku prospěchu celé naší země.

Vyzýváme Poslaneckou sněmovnu PČR, aby v co nejbližším možném termínu 

- přijala zákon, opravňující k těžbě českého lithia výlučně domácí podnik či podniky ve veřejném vlastnictví

- zavázala vládu zaručit, že i výrobní zhodnocení domácího lithia s vysokou přidanou hodnotou zůstane v rukou českého průmyslu ve veřejném vlastnictví, a obohatí tak naši zemi a všechny její občany.

Na prahu „čtvrté průmyslové revoluce“ je to unikátní šance, jak vrátit Českou republiku mezi průmyslově nejvyspělejší země a suverénní hráče na světovém trhu v zájmu všech deseti miliónů našich spoluobčanů. 

Petiční výbor:
Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM, Politických vězňů 9, 110 00 Praha 1 - zmocněnec
Karel Šidlo, poslanec PS PČR, Bezděkov139, 340 41 Klatovy
Václav Snopek, poslanec PS PČR, 17. listopadu 400, 530 02 Pardubice 
Josef Šenfeld, poslanec PS PČR, 411 72 Hoštka 292
Václav Novotný, předseda Iniciativy NE základnám, Tupolevova 479, Praha 18 - Letňany  
Lubomír Ledl, místopředseda Strany demokratického socialismu, Vršovická 68, 101 00 Praha 10
Jaroslav Borka, poslanec PS PČR, Stará Kysibelská 29, 360 09 Karlovy Vary 

Memorandum o porozumění je – právě jen o porozumění. Podpisu čehokoli, co smluvně zavazuje, musí předcházet seriózní veřejná diskuse – na půdě nově zvolené Poslanecké sněmovny PČR a zdaleka nejen tam. Spolehlivou garancí, že to neskončí jako s vodou i jinými dary přírody, které patří nám všem, je pouze to, co požaduje naše petice.   

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.