Skála (KSČM): Vyšisované monstrance a plán B

16.11.2016 15:59

Jak to dopadne zítra, se teprve uvidí. To hlavní se však už ví. 17. listopad stíhá schizofrenie. Před tryznu za studenty, padlé za oběť Hitlerovy pomsty, se cpe jiné čepobití. Rituál nostalgie, jímž si myje pracky loupež tisíciletí. Obojí zastínil jiný střet už loni. Na zítřek zbrojí ještě víc. Právě den, kdy se pravdoláska domáhá gratulací, se tak mění v unikátní kapku rosy.

Skála (KSČM): Vyšisované monstrance a plán B
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Studenta Opletala, dělníka Sedláčka - a pak i devět jejich kolegů - zabily totalitní kulky. Přes tisíc dalších čekal koncentrák. Podraz se studentem, ubitým 50 let nato, byl jen  špinavým trikem. Part užitečného idiota schytal podvedený policajt. Neuhnal si ani angínu. Švindl, jímž samet přišel na svět, se vedoucí úlohy ne a ne vzdát. Jen co se prodral k moci, degradoval i Mezinárodní den studenstva. Jediný světový svátek českého původu.

Vítěze nad nacismem zbaběle ostouzí. Za odsun Heim ins Reich se poníženě omlouvá. Přes dějiny, zmrzačené k nepoznání, útočí na výsledky II. světové války – i ty ekonomické a sociální. Lidským právům bere vymahatelné záruky. Na ráně jsou i jistoty, jež měly za banality už tři generace v pořadí.

Obskurní zpátečka pravdolásky naráží i tam, kde dřív sklízela aplaus. Snila o trůnu dědičné monarchie. Prezidentské volby projela už třikrát. Postkomunismus, je-li v tísni, otvírá obálku s plánem B. Kódové označení zní Majdan. Podle premiéry na Ukrajině. Vrozené křiváctví hrotí nadoraz. Kapitál zkouší vytřískat i z vrakovišť vlastní kleptomanie.     

Monstrancí pravdolásky byly svobodné volby. Teď jde po krku i hlavě státu, zvolené všemi občany. Kruh nebetyčného farizejství se uzavírá. V čem lze dát Miloši Zemanovi za pravdu – a v čem ani s přimhouřeným zrakem – tu hraje až vedlejší roli. Gerily nepolitické politiky se pasují na elity. S domnělým právem anulovat i to, jak rozhodly miliónů voličů. Z demokracie toho už moc nezbylo. Teď je na ráně i to málo. Tím širší to chce záběr řad, které jí postaví vozové hradby.  

Především o tom bude 17. listopad 2016. Plán B jim už projít nesmí. Jen tak nepadne i šance všeho, o čem je demokracie doopravdy.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.