Skála (KSČM): Za Jelcina se mrzačily i dějiny

05.03.2015 10:58

Ruský poslanec Viktor Iljuchin už nežije. Svědectví, jež podal v květnu 2010, je k dispozici už jen ze záznamu. Teď kyberprostorem koluje znovu. Galerku, „přepisující dějiny“ války, od níž uběhlo 70 let, kráká za boltce vydatně.

Skála  (KSČM): Za Jelcina se mrzačily i dějiny
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Iljuchin v nahrávce popisuje setkání s mužem, jemuž slíbil zachovat anonymitu. Ten ho pak jako zákonodárce – i šéfa příslušného výboru Dumy – zasvětil do přísně utajované operace, zadané za Jelcina přímo z Kremlu.

Přes pět let (1991 – 1996) trvala jen prvá etapa. Následovaly i další. Dějištěm byla vládní rezidence za Moskvou, optimální i z hlediska utajení. Lidskými zdroji – desítky zpravodajských analytiků i mazáků “aktivních opatření“. Lidí pod přísahou – a ad hoc i lukulsky honorovaných.

Patřil k nim i whistleblower, jemuž se Iljuchin zavázal zachovat anonymitu. Dodal i hromadu doličných předmětů. Repliky hlavičkových papírů klíčových sovětských institucí z první poloviny 40. let. Matrice, simulující podpisy J. V. Stalina, V. M. Molotova, L. P. Beriji i dalších členů tehdejšího vedení -  ale třeba i A. N. Šelepina, řídícího KGB na přelomu 50. a 60. let. Prošly i pedantickou oponenturou renomovaných grafologů.

To vše se – právě za „šokové terapie“, srážející milióny Rusů do nouze -  investovalo do „falzifikace statisíců stran úředních dokumentů“. Ne jako švindlů, majících cokoli zamést pod koberec. Ale jako podvrhů, darovaných  deliriu „postkomunismu“.

Se zvláštní akribií se fabrikovaly například ty, co sekundují Goebbelsově verzi katyňského masakru (i původu ostatních hromadných hrobů polských  důstojníků). Čistým falzifikátem – svěřil se poslanci whistleblower – je  právě spousta písemností, jimiž se „přepsané dějiny“ honosí jako trumfovými esy.

Tedy kupř. i návrh z března 1940, adresovaný Stalinovi, Molotovovi a G. M. Malenkovovi – na „hlavičkovém papíře NKVD“ a s „Berijovým podpisem“ – žádající o „souhlas k fyzické likvidaci polských zajatců“. Také však třeba suplika, již jakoby roku 1959 poslal N. S. Chruščovovi čerstvě  instalovaný šéf KGB Šelepin – a dožaduje se souhlasu se skartací všeho, co se týkalo polských zajatců v SSSR, aby to proti němu „nemohlo být zneužito ani nikdy do budoucna“. 

Těch podvrhů – svědčil před zákonodárcem jejich spoluautor – jsou statisíce stran, vmísených do autentické dokumentace. Rozlišit, co se z ní dá brát vážně - a co je účelový fabrikát – je tak často krajně nesnadné už pro dnešní, natož příští generace.

Lidí, co si – podobně jako onen whistleblower – svědomí neamputovali, se  však našlo víc. Část z nich špinavost, již dostali rozkazem, v tichosti sabotovala. Hlavně různými chybičkami, které v té mase švindlu unikly snadno pozornosti, šejdíře ovšem přistihnou in flagranti i za sto let a mimo vší pochybnost.

A tak některým „autentickým dokumentům“ schází ten či onen detail, ač na všech ostatních z téže doby nechybí nikdy (ba je předtištěn přímo na formuláři). Jiné „spletly“ číslo jednací – a do chronologické řady tak očividně zapadat nemohou. Vrcholným číslem kuráže, schopné mazané sabotáže, jsou názvy institucí, uváděné už v „dokumentech“ z let, kdy se ještě jmenovaly jinak. Typu KSSS už na písemnostech ze 40. let, třebaže do roku 1952 to byla VKS(b). Či KGB i MGB na dokladech z doby, kdy tajná služba ještě nesla dřívější název.

Dnešní ruská historiografie z toho má uštěpačné gaudium. A parádní metlu na sedmilháře, mrzačící dějiny v cizím zájmu. Z pohnutek nejen proklatě nízkých, ale i hazardérských. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Skála

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…