Skalický (Pro Prahu): Dopravní odborníci na Žofínském fóru

02.10.2014 12:30

Odborníci na dopravu se v tomto týdnu sešli na Mezinárodním Žofínském fóru pod názvem Inteligentní dopravní a parkovací systémy.

Skalický (Pro Prahu): Dopravní odborníci na Žofínském fóru
Foto: red
Popisek: Jan Skalický, kandidát hnutí PRO PRAHU

Odborná diskuze v paláci Žofín byla zaměřena na oblast inteligentního řízení dopravy, parkovací systémy a jejich dopad na intenzitu dopravy, dopravní infrastrukturu a alternativní způsoby hromadné dopravy.

Hlavním řečníkem byl Zbyněk Passer, kandidát na primátora hl. m. Prahy, který garantoval, že se zasadí o stavbu metra D, vlakové napojení Letiště Václava Havla, prosadí zkapacitnění ulice V Holešovičkách a zasadí se o propojení telematických prvků se semafory pro lepší průjezdnost městem. V neposlední řadě politické hnutí Pro Prahu bude prosazovat postavení 30 000 míst na více než 60 P+R parkovištích.

Parkovací politika města nekončí na hranici města, naopak v případě větších měst se silnou spádovostí jako je Praha musí začínat v místech, odkud přijíždějí návštěvníci nebo lidé za prací. Už dnes existují řešení zejména v oblasti chytrých internetových a mobilních služeb, která mohou výrazně zefektivnit celý systém parkování. Dnes je možné navrhovat a stavět modulární parkovací domy s multifunkčním využitím, které bude generovat dodatečný příjem. Parkovací dům také zabere méně místa než povrchové parkoviště o stejné kapacitě. Moderní technologie lze využít i v řízení dopravy, informování cestujících, k úspoře provozních nákladů a zajistit tak prioritní využívání velkokapacitních komunikací a snížit zatížení dnes přetížených komunikací.

Mým tématem v příspěvku byla zejména problematika dopravního skeletu a alternativní způsoby dopravy v Praze.

Jsem přesvědčen, že Prahu musíme dále budovat, ale není potřeba čekat na monstrózní akce velkých tunelů. V Praze lze dobře využít i alternativních druhů dopravy jako je lanovka, vodní tramvaj nebo hybridní bus.

Na fóru dále vystoupil Jiří Nouza, náměstek primátora hl. m. Prahy, Tomáš Tichý z ČVUT Praha, Fakulty dopravní, Milan Taška, předseda Slovenské parkovací asociace nebo Petr Váverka, zakládající člen České parkovací asociace.

Mezi další vystupující patřil Jaroslav Stůj z LIGS University a Tomáš Bezouška, konzultant Rassmusen & Olafson.

Ing. Jan Skalický

  • HPP
  • politické hnutí PRO PRAHU, kandidát na starostu Prahy 5
  • mimo zastupitelskou funkci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Skalický - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…