Skalický (TOP 09): Dluhy se mají platit

28.05.2017 13:06

Koalice, hlavně hnutí ANO, se snaží v Poslanecké sněmovně protlačit novelu zákona o úpadku a způsobech jeho řešení, známý jako insolvenční zákon.

Skalický (TOP 09): Dluhy se mají platit
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

V návrhu přináší zásadní narušení práv věřitelů a vlastně říká dlužníkům, že nerovnat své dluhy je normální. TOP 09 tuto novelu insolvenčního zákona odmítá. Dluhy se mají platit a je jedno, jakým způsobem k nim dlužník došel.

Jenže tento návrh novely posiluje osoby v dluhové pasti. V podstatě říká, dělejte dluhy, my vám je promineme. Novela zvýhodňuje dlužníky a poškozuje jejich věřitele – poctivé podnikatele, stát, samosprávu, rodiče a děti, které se potýkají s neplacením výživného apod. Nesplácené dluhy za státem, jako jsou daně, sociální a zdravotní pojištění, nájemné atd. pak ponesou všichni řádní daňoví poplatníci, které Babišovo ANO navíc ještě zatížilo EET, kontrolním hlášením DPH či nesmyslně vysokými pokutami od daňové správy.

Návrh a především čas projednávání jen pár měsíců před volbami dává jasně najevo, že jde o předvolební téma, snahu zalíbit se tisícům dlužníků. Ovšem na úkor věřitelů. Novela zákona totiž říká, že dlužníkovi stačí pouhá snaha dluhy platit. Umožňuje oddlužení i nemajetným. Ruší podmínku, že dlužník musí splatit alespoň 30 procent svého dluhu. A zcela jednoznačně porušuje práva věřitelů.

Insolvenční zákon prošel úpravou teprve před pár měsíci. Souhlasím s názorem, že na jakékoli další změny je příliš brzy. Novelu musí nejprve prověřit čas a její výsledky se v praxi za pouhých pár týdnů projevit nemohou.

Udělám vše pro to, aby tato nesmyslná novela schválena nebyla.

PHARMDR. JIŘÍ SKALICKÝ, PH.D.
POSLANEC PARLAMENTU ČR ZA PARDUBICKÝ KRAJ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce