Skalický (TOP 09): Lékové interakce mohou ohrožovat zdraví pacientů

16.03.2015 21:08

Lékové interakce ve svém důsledku mohou ohrožovat zdraví i životy pacientů a vlastně také zasahovat do financování zdravotnictví.

Skalický (TOP 09): Lékové interakce mohou ohrožovat zdraví pacientů
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

Tak by se dalo velmi stručně shrnout téma semináře, který se konal v Praze a nad kterým převzal záštitu poslanec Pharm.Dr. Jiří Skalický, Ph.D. "Význam sledování lékových interakcí čím dál, tím víc stoupá. Lékové interakce mají dva zásadní významy. Jednak je to otázka ochrany zdraví pacientů, druhá oblast se týká možných ekonomických úspor. Řešením může být elektronizace zdravotnictví,"říká na toto téma Jiří Skalický.

Lékové interakce, tedy nevhodné kombinace léčiv, mohou i mnohonásobně zvýšit účinky jednotlivých medikamentů nebo je naopak potlačit. V krajním případě se stává, že pacienti v důsledku lékových interakcí dokonce umírají. Lékaři v současné době nemají možnost sledovat, zda a jaké léky konkrétnímu pacientovi předepisují jejich kolegové, druhé riziko je u volně prodejných přípravků. Řešením by mohlo být zavedení tzv. elektronického recept.

„Plošné zavedení elektronických receptůmohlo přinést benefity zejména ve zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví obyvatel. Lékař byměl větší možnost zabránit případným lékovým interakcím. A také by to byl nástroj, jak generovat úspory v nákladech na zdravotnictví,“ zdůrazňuje Skalický s odkazem na to, že by mohlo být předepisováno mnohem méně léků, nedocházelo by k jejich duplicitě a nepotřebné léky by pacienti nemuseli "házet do koše".

Zkontrolovat si případné lékové interakce mohou i sami pacienti prostřednictvím portálu Znám své léky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.