Skalický (TOP 09): Obranný průmysl – zaměstnání pro tisíce lidí

06.06.2015 20:42

Firmy v Pardubickém kraji mají dlouholetou tradici v obranném průmyslu. Poskytují práci mnoha lidem. Pracovních míst by ale mohly nabídnout daleko více. Narážejí však na problémy.

Skalický (TOP 09): Obranný průmysl – zaměstnání pro tisíce lidí
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

Podporou firem působících v obranném průmyslu se dlouhodobě zabývá poslanec za Pardubický kraj a člen Výboru pro obranu Jiří Skalický. Tématu se dotkl i při své návštěvě brněnského veletrhu IDET 2015, kde mimo jiné jednal s vystavovateli z Pardubického kraje.

„Pardubický region se má čím chlubit. Zdejší firmy mají obrovský potenciál dalšího rozvoje a jsou úspěšné i na mezinárodních trzích,“ připomněl poslanec Jiří Skalický.

Jde například o pardubickou společnost ERA, jejíž pasivní radary (například Vera) patří ke světové špičce a v případě civilního leteckého provozu jsou nainstalovány ve více než 45 zemích světa nebo o firmu RETIA, která se zaměřuje na výrobu a vývoj radarů, raketových prostředků, lokalizačních zařízení apod. a dodává své produkty do více než 40 zemí světa. Přeloučská firma SVOS patří mezi přední výrobce pancéřovaných vozidel a významné exportéry obranného průmyslu, export představuje až 98% firemní produkce. Pověst Pardubického kraje jako regionu s tradicí obranného průmyslu tvoří i řada dalších významných firem, např. ELDIS Pardubice (letecká technika), AVEC Chem (komunikační a radiolokační systémy), Explosia, Poličské strojírny, nebo Excalibur Army, jejíž propojení s kopřivnickou Tatrou dává práci tisícům lidí i na severní Moravě a vrací značce Tatra světový zvuk. Tatra tak opět důstojně reprezentuje um českých mozků a rukou.

„Nicméně i takto úspěšné firmy potřebují stálou kompetentní podporu a pomoc při řešení složitých situací. Například aby mohly exportovat své zboží, potřebují mít dobré reference od naší české armády. Jenže ta raději nakupuje v zahraničí, přestože tamní produkty jsou nejen dražší, ale často i technologicky zaostalejší než ty tuzemské,“ dodal poslanec Skalický a podotkl, že ani obchod v rámci Evropské unie není tak jednoduchý. „Jednotlivé země hájí v prvé řadě své domácí společnosti, naše firmy ale leckdy těžce získávají například tranzitní licence mimo Evropu.“ Účinná pomoc podle Skalického spočívá v legislativních krocích a v tlaku na to, aby ministerstvo obrany využívalo v rámci výběrových řízení institut tzv. „strategické zakázky“.

Důležité jsou také reference české armády, podpora projektů v rámci Visegrádské skupiny či podpora exportu – například formou prezentací firem na ambasádách, setkání se zástupci obchodních a diplomatických kruhů, obchodních misí a účastí na veletrzích. Současně je nutné jednat s Ministerstvem obrany ČR, s Asociací firem obranného průmyslu a dalšími organizacemi. „Toto vše by mělo být mimo jiné každodenní náplní práce poslance. Je naším úkolem domácí firmy podporovat a ve svém důsledku tak i pomáhat vytvářet nová pracovní místa,“ doplnil poslanec Jiří Skalický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).