Skalický (TOP 09): Schválil jsem více peněz na dopravní stavby

25.01.2017 7:28

Poslanec Jiří Skalický hlasoval pro rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury pro rok 2017. Podpořil tak výrazné navýšení rozpočtu na dopravní stavby v České republice.

Skalický (TOP 09): Schválil jsem více peněz na dopravní stavby
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

V Pardubickém kraji se ale z těchto prostředků bohužel využije málo peněz, protože stavby v regionu nejsou připraveny. Schválené finanční prostředky ve výši řádově „pouhých“ desítek milionů korun budou využity na přípravu staveb. Opravdové investiční akce začnou až v roce 2018, kdy by se mimo jiné konečně měla rozjet i výstavba tolik očekáváné D35.

Rozpočet samozřejmě počítá s akcemi nejen na silnicích, ale také na železnici. V letošním roce bude dokončena modernizace tratě z Ústí nad Orlicí do Lichkova, v celé délce bude vybavena systémem GSM-R, což je bezpečná platforma pro hlasovou i datovou komunikaci mezi provozními zaměstnanci železnic. V železničních stanicích Přelouč, Kostěnice až Choceň, odb. Zádulka a Svitavy bude dokončena montáž elektrického ohřevu výhybek, čímž se zlepší provozní podmínky v zimním období. Poslední významnou akcí pro letošní rok je vybavení koridorové tratě z České Třebové do Přerova evropským vlakovým zabezpečovacím systémem  ETCS.

Podobné to bude i na silnicích. „Rozpočet Ředitelství silnic a dálnic ČR na letošní rok ukazuje, že do našeho kraje půjde z tzv. národních zdrojů pětadvacet milionů korun na přípravu staveb a na vypsání výběrového řízení na D35, které by mělo být zahájeno na sklonku roku. Bohužel letos ale nebude zahájena jediná stavba. Se zahájením důležitých staveb pro náš kraj se počítá až v roce 2018, kdy je v návrhu rozpočtu zatím 139 milionů korun. Samozřejmě to jsou peníze bez evropských dotací,“ popisuje výhled poslanec Jiří Skalický. V ideálním případě by mohla být v roce 2018 zahájena například stavba obchvatu Sezemic, dokončen obchvat Chrudimi nebo třeba zahájena stavba obchvatu Pardubic Trnová – Fáblovka – Dubina.

„Zajímavé však je podívat se na schopnost čerpání prostředků z končícího Operačního programu Doprava. Ještě na podzim loňského roku se hovořilo o tom, že Správa železniční dopravní cesty vyčerpala pouze 55 % z přidělených finančních prostředků a Ředitelství silnic a dálnic ČR dokonce jen 37%! Nyní to vypadá, že Státní fond dopravní infrastruktury zabral a z operačního programu I a II bylo vyčerpáno téměř 15 miliard Kč,“ naráží Jiří Skalický na čerpání finančních prostředků ve prospěch dopravních staveb a jejich uživatelů.  „Zarazila mě ale další statistika. Z grafů, které se mi dostaly do ruky, totiž vyplývá, že v době krize v roce 2012 byl rozpočet SFDI až o třetinu vyšší než v letech 2015 či 2016. Zatímco v roce 2012 to bylo cca 100 milionů, v roce 2016 už jen 83 milionů,“ upozorňuje poslanec Jiří Skalický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…