Sklenák (ČSSD): Bylo by velkou prohrou vládní koalice, kdyby nedokázala svými hlasy potvrdit novelu školského zákona

22.05.2016 15:21

K aktuálním prioritám ČSSD před schůzí sněmovny:

Sklenák (ČSSD): Bylo by velkou prohrou vládní koalice, kdyby nedokázala svými hlasy potvrdit novelu školského zákona
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Vypořádání se s prezidentským vetem školského zákona, protikuřácký zákon, boj proti daňovým únikům, prokazování původu majetku či nová právní úprava, usnadňující splácení hypoték. To jsou hlavní priority, které bude sociální demokracie prosazovat na sněmovní schůzi v příštím týdnu.

Na novelu školského zákona, která zavádí minimální nárok rodičů na bezplatný přístup jejich dětí do mateřských škol, stanoví jednotné přijímací zkoušky na střední školy a povinnou maturitu z matematiky, čeká naše školství již dlouho. Bez ohledu na mediální balast a agresivní tažení části tisku i opozice přináší tato právní norma řadu změn, které měly platit již dávno. Bylo by velkou prohrou vládní koalice, kdyby nedokázala svými hlasy potvrdit již jednou dohodnuté a odsouhlasené znění.

Také u zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, jíž nám pozměněnou vrátil Senát, budeme chtít setrvat na verzi, na níž se shodla vláda i Poslanecká sněmovna. Počítáme se zachováním úpravy vyplývající z pozměňovacího návrhu Marie Benešové a Jana Chvojky. Pokud právnická osoba vynaloží veškeré úsilí, aby zabránila protiprávnímu činu, vyhne se trestnímu postihu.

Ve třetím, závěrečném, čtení projednáme návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Jde o takzvaný protikuřácký zákon. Očekávání nekuřácké většiny, ale i tolerantních kuřáků je jednoznačné. Skoro jako poslední v Evropě chceme omezit kouření v restauracích. Aby měl zákon dostatečnou podporu v závěrečném hlasování, jsme připraveni podpořit i ty rozumné pozměňovací návrhy, které základní princip této právní normy zachovávají.

Cílem novely zákona o spotřebitelském úvěru, která také míří do třetího čtení, je především kultivace trhu nebankovních půjček. Prosazujeme tím vyšší ochranu spotřebitelů. Podpoříme pozměňovací návrhy Václava Votavy v oblasti hypotéčních úvěrů, jež umožní klientům splacení čtvrtiny hypotéky jednou za rok zdarma a úhradu hypotéky v případě prodeje nemovitosti za minimální poplatek.

Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s prokazováním původu majetku je jedním z klíčových opatření vlády Bohuslava Sobotky v boji proti daňovým únikům a daňovým čarodějům. Uděláme maximum pro to, aby před parlamentními prázdninami proběhlo druhé i třetí čtení tohoto sněmovního tisku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…