Sklenák (ČSSD): Co nás čeká na nadcházející schůzi Sněmovny?

09.01.2017 10:42

Po vánoční přestávce začne v úterý další schůze Poslanecké sněmovny. Na jejím programu je pro sociální demokracii i tentokrát celá řada důležitých bodů, jejichž prosazením chceme pokračovat v naplňování našeho volebního programu a programového prohlášení vlády.

Sklenák (ČSSD): Co nás čeká na nadcházející schůzi Sněmovny?
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

V závěrečném třetím čtení bude Sněmovna schvalovat daňový balíček, kterým opakovaně a významně snižujeme daňovou zátěž pracujících rodin s dvěma a více dětmi. Jeho součástí je i úprava zaměstnaneckých benefitů. Předložil jsem pozměňovací návrh, který rozšiřuje okruh nepeněžních plnění poskytovaných zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníku o příspěvek na tištěné knihy, včetně obrázkových knih pro děti. Knihy se kupují čím dál méně, lidé méně čtou a alarmující je nárůst počtu dětí, které nečtou vůbec. Z výzkumů víme, že pro mnoho lidí jsou knihy příliš drahé, proto věřím, že tento návrh může tento znepokojivý trend zmírnit.

Další důležité změny jsou v rezortech školství a sociálních věcí. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi řeší zejména problematiku lidí žijících na ubytovnách, v oblasti sociální politiky se budeme zabývat zavedením dávky otcovské poporodní péče. Chceme zejména motivovat a podpořit otce k zapojení se do rané péče o dítě. Novela školského zákona pak zvyšuje transparentnost financování mateřských, základních, středních škol a učilišť. Zlepšením systému přidělování peněz ze státního rozpočtu školám sledujeme základní cíl, zajistit kvalitnější vzdělávání našich dětí.

Z důležitých novinek, na které čeká úvodní první čtení, vybírám novelu zákona o kybernetické bezpečnosti. Je totiž dalším z kroků zlepšujících již tak vysokou připravenost státu na hrozbu kybernetických útoků. Ochrana občanů České republiky je v dnešní době prioritou, proto Sněmovna začne projednávat též novelu zákona o obecní policii a změny v zákoně o Vojenské policii.

Naopak efektivnější ochranu spotřebitele má za cíl novela zákona o České obchodní inspekci.

Ekonomice se daří, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, rostou platy i mzdy, sociální demokracie prosadila zvýšení důchodů a růst minimální mzdy. Posílili jsme výdaje na vědu a výzkum, ale také na bezpečnost i obranu. Poslanecký klub ČSSD chce i v letošním roce navázat na svou úspěšnou a pilnou práci, být spolehlivým partnerem vlády a podílet se na zlepšování života a životní úrovně všech občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.