Sklenák (ČSSD): Jak jsme slíbili, postupně měníme zemi k lepšímu

12.07.2015 17:07

Předseda Poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák připomněl nejdůležitější zákony, které schválila Poslanecká sněmovna za první pololetí letošního roku. Celkem bylo schváleno 38 návrhů zákonů a očekává se, že na právě probíhající schůzi projde třetím čtením dalších 7 návrhů.

Sklenák (ČSSD): Jak jsme slíbili, postupně měníme zemi k lepšímu
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

„Pětačtyřicet schválených návrhů zákonů jistě nesvědčí o nějaké malé efektivitě jednání Poslanecké sněmovny,“ poznamenal dnes na tiskové konferenci po jednání Poslaneckého klubu ČSSD jeho předseda Roman Sklenák a zdůraznil, že důležitější než počet, je obsah zákonů. „Vládní koalice plní svůj legislativní plán a Poslanecká sněmovna schvaluje návrhy přicházející z vlády,“ zdůraznil Roman Sklenák.

Připomněl, že díky novele zákona o léčivech se podařilo na účtech Státního ústavu pro kontrolu léčiv ušetřit 1,7 mld Kč ve prospěch zdravotnických zařízení. Novelou školského zákona je umožněna inkluze žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a také zřizování nových mateřských školek. Zákonem o dětských skupinách se rozšířila možnost kolektivních zařízení pro předškolní děti. Novela zákona o investičních pobídkách zajistila České republice atraktivní investiční prostředí a zvýšila mezinárodní konkurenceschopnost naší země. Novelou zákona se zlepšilo postavení obětí trestných činů při zajišťování jejich majetkoprávních nároků. Řešeny byly i exekuce majetku ve společném jmění manželů a Sněmovna přijala návrh poslanců sociální demokracie, který reguluje exekuce. Novela energetického zákona snižuje příplatek na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů velkým spotřebitelům.

„Pro nás velmi důležitá byla novela o důchodovém spoření, která uzavřela vstup účastníků do druhého pilíře penzijního systému, čímž jsme ukončili putování po slepé cestě,“ upozornil dále Roman Sklenák. Zmínil také poslanecký návrh novely zákona o místních poplatcích, která ochraňuje děti, pokud za ně rodiče neplatí poplatek za odpad. Důležitým prvkem v oblasti zaměstnanosti a udržení pracovních míst je zavedení takzvaného kurzarbeitu. „V zákoníku práce jsme jednou provždy zakotvili právní úpravu odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání,“ doplnil z oblasti Roman Sklenák. Zákonem byl zřízen centrální registr přestupků, díky kterému bude možné spolehlivě promítnout do výše trestu i recidivu v oblasti přestupků. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění zvyšuje transparentnost a posiluje dozor nad finančními toky ve zdravotnictví.

„Z pohledu sociální demokracie plníme svůj program, přijímáme zákony ve prospěch občanů, a tedy tak jak jsme slíbili, postupně měníme zemi k lepšímu,“ uzavřel Roman Sklenák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …