Sklenák (ČSSD): Naše priority na aktuální schůzi Sněmovny

06.09.2016 13:52

S novým školním rokem začíná i další schůze Poslanecké sněmovny a i tentokrát je na programu celá řada velmi důležitých zákonů, kterými ČSSD naplňuje svůj program.

Sklenák (ČSSD): Naše priority na aktuální schůzi Sněmovny
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Již poslední krok nás dělí od úspěšného završení mnohaletého úsilí sociálních demokratů prosadit do našeho právního řádu princip prokazování původu majetku. Během projednávání v Senátu se ministr Babiš poněkud zapletl do svých vyjádření a nečekaně podpořil náš návrh na snížení rozdílu mezi nárůstem jmění a vykázanými příjmy daňového poplatníka, při kterém by ho mohla finanční správa k prokázání původu majetku vyzvat. Naši senátoři nezaváhali, prosadili pozměňovací návrh a zákon nám vracejí k novému hlasování se sníženou hranicí pěti milionů korun.

Stejně tak budeme po úpravách v Senátu ještě jednou hlasovat pro důležitou novelu volebních zákonů, která stanovuje jasná pravidla volebních kampaní a zajišťuje vyšší míru jejich transparentnosti.

O zákoně o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek bylo napsáno již mnohé. Před prázdninami chybělo velmi málo k tomu, abychom od Nového roku měli všechny restaurace bez tabákového dýmu. Změna postoje kolegů z ANO při závěrečném hlasování nebyla zrovna nejšťastnější, a tak Česká republika zůstala jednou z posledních zemí, kde kouření v restauracích není nikterak regulováno. Na této schůzi tedy budeme tzv. protikuřácký zákon projednávat znovu. S promítnutím změn, které byly podpořeny jako pozměňovací návrhy v rámci třetího čtení Sněmovnou, s výjimkou návrhu, který povoloval tzv. kuřárny. Věřme, že v této podobě již pro zákon získáme dostatek hlasů.

Rodiče budou moci flexibilněji rozhodovat

Veřejnost bude jistě velmi pozorně sledovat hlasování o zákoně o střetu zájmů. Nejde o žádný „Lex Babiš", ambice zákona jsou daleko nad domnělými či skutečnými střety zájmů jednoho člena vlády. Chceme zásadním způsobem posílit transparentnost a kontrolovatelnost výkonu veřejné funkce, zpřísnit pravidla pro vlastnictví médií, nedovolit zneužívání politické a finanční moci a zamezit tomu, aby se informace získané při vykonávání veřejné funkce daly zneužívat v obchodních transakcích.

Projednávat začneme novelu zákona o státní sociální podpoře, která umožní rodičům s dětmi větší volnost v oblasti volby výše a délky čerpání rodičovského příspěvku. Rodiče budou moci flexibilněji rozhodovat o tom, v jaké výši a po jakou dobu budou čerpat tuto nárokovou dávku sociální podpory. Celá částka rodičovského příspěvku bude moci být vyčerpána za kratší dobu než v současnosti a zaměstnaným rodičům tedy bude umožněn dřívější návrat do zaměstnání. Novela zároveň ruší podmínku sledování docházky dítěte do předškolního zařízení, konkrétně u dvouletých dětí, u nichž nyní nesmí být delší než 46 hodin měsíčně.

Do prvního čtení jde také novela zákona o zpravodajských službách, která přináší důslednější systém kontroly všech zpravodajských služeb. Cílem novely je eliminovat rizika zneužití či účelového ovlivňování činnosti zpravodajských služeb, stejně jako zamezit jakýmkoli možným pokusům o politické tlaky vůči těmto službám. Pokud zákon úspěšně projde legislativním procesem Parlamentu, půjde o další splněný slib ČSSD a další naplnění programového prohlášení vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

8:05 Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k problému Danuše Nerudové s publikací v predátorskýc…