Sklenák (ČSSD): Navrhujeme další snížení odchodu horníků do důchodu

14.04.2016 6:33

Poslanecká sněmovna ve druhém čtení projednala vládní novelu zákona o důchodovém pojištění, která navrhuje nižší věkovou hranici odchodu do důchodu u některých hornických profesí. Sociální demokracie tento záměr prosadila ve vládě, podporuje ho i při projednávání v parlamentu a dnes předložila pozměňovací návrh, kterým se ještě více snižuje věk odchodu horníků do penze.

Sklenák (ČSSD): Navrhujeme další snížení odchodu horníků do důchodu
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Poslanci sociální demokracie dnes podpořili pozměňovací návrh, který předložil Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD. „Vzhledem k tomu, že se důchodový věk výrazně posunul a dále bude posouvat ve srovnání se situací v minulosti, stává se podle mého názoru rozdíl mezi obecným důchodovým věkem a důchodovým věkem pro horníky pracující v podzemí nedostatečným. Proto navrhuji snížit věk odchodu horníků pracujících v hlubinných dolech variantně o další jeden nebo dva roky,“ vysvětlil Roman Sklenák.

Dřívější odchody horníků do důchodu pomohou snížit stavy lidí v hornictví bez razantního nárůstu nezaměstnanosti. Zároveň zohlední extrémně těžkou práci v podzemí, kterou nelze dělat tak dlouho jako jiné profese. „Riziko zhoršeného zdravotního stavu je velmi vysoké, vzhledem k tomu, že jsou vystaveni souběžnému působení více rizikových faktorů najednou, jako jsou vysoká teplota, prašnost, hluk, vibrace a dalším. Hornická práce patří k nejnáročnějším profesím a tito lidé se často potýkají se zdravotními následky. Jde o výrazné solidární opatření, jsem přesvědčen, že si to horníci zaslouží,“ vysvětlil Roman Sklenák.

Novela zákona o důchodovém pojištění reaguje na rozdílný přístup ke stanovení důchodového věku těch horníků vykonávajících práci v podzemí, kteří nastoupili do zaměstnání před rokem 1993 a těch, kteří nastoupili po 31. 12. 1992. Navrhuje stanovit důchodový věk o 5 let nižší, než je obecná hranice důchodového věku, pro všechny horníky, kteří odpracovali alespoň 3. 300 směn v podzemí.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.