Sklenák (ČSSD): Poslanecká sněmovna letos přijímá nejvíce zákonů ve své historii

20.07.2016 16:00

Ve stínu dalšího odporného teroristického útoku, obav z událostí v Turecku i svaté prostoty bojovníků proti homosexuálům by neměla zaniknout zpráva, že Sněmovna v prvním pololetí roku 2016 schválila 84 návrhů zákonů, což je ve srovnání stejných období minulých let nejvíce přijatých zákonů v celé historii České republiky.

Sklenák (ČSSD): Poslanecká sněmovna letos přijímá nejvíce zákonů ve své historii
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Je jasné, že prostá kvantifikace není tím hlavním kritériem úspěšnosti zákonodárců. Důležité však je, že schválenými zákony sociální demokracie plní svoje předvolební sliby voličům.

Po téměř dvacetiletém úsilí se nám podařilo prosadit zákon o majetkových přiznáních. Bylo ostudou, že se při všech minulých pokusech vždy našla část politiků, která nepoctivcům umožnila pokračovat v daňových prázdninách. Velmi důležité bylo také přijetí úplně nového zákona o veřejných zakázkách, bez něhož bychom mimochodem nemohli čerpat evropské dotace.

Změnili jsme systém valorizace penzí, aby umožňoval vyšší růst důchodů, a rodinám se dvěma a více dětmi jsme opravdu výrazně snížili daně. Naopak jsme zvýšili zdanění hazardu a zákonem o spotřebitelském úvěru ochranu lidí před zvůlí lichvářů. Prosadili jsme pozitivní změny do systému hypoték, díky nimž bude jejich splácení snazší a vztah klienta a banky férovější.

Konečně jsme přijali zákon o podpoře sportu, který přinese adresné a transparentní přidělování dotací. Peníze určené na sport se mnohem lépe a rychleji dostanou do sportovních klubů a pomohou při financování aktivit oddílů pracujících s mládeží. Novelou audiovizuálního zákona zvyšujeme podporu českému filmu, výrobě nových filmů, jejich propagaci za hranicemi a usnadňujeme pobídky zahraničním filmařům.

Projednat a schválit tato a mnoho dalších opatření, jimiž sociální demokracie plní svůj předvolební program, ale nebylo vůbec jednoduché. Pravicová opozice totiž také atakuje rekord. Tolik obstrukcí a zdržovací taktiky nepamatují ani ti nejstarší parlamentní matadoři. Obstrukcí si tak prošel nejen medializovaný zákon o elektronické evidenci tržeb. Škoda také postoje kolegů z hnutí ANO při schvalování zákona o kouření, který nás měl odvést z chvostu civilizované Evropy. Stačilo málo a od ledna příštího roku jsme mohli mít všechny restaurace nekuřácké.

Tuto chybu budeme muset do konce volebního období napravit a na projednání čekají také desítky dalších zákonů. Jsme si přitom samozřejmě vědomi, že naši úspěšnost nebude historie posuzovat podle počtu schválených zákonů, ale podle toho, co se podařilo změnit k lepšímu a jak se ony změny dokázaly promítnout do každodenního chodu společnosti a života obyvatel tohoto státu.

Mgr. Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…